Јагодинац ухапшен због шпијунаже, сумња се да је пратио кретање припадника Војске Србије и државних органа

Припадници Безбедносно-информативне агенције у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом Јагодина, ухапсили су П. М. из Јагодине, држављанина Србије који се сумњичи за кривично дело шпијунажа.

Kако сазнаје Танјуг од извора блиских безбедносним структурама, он је ухапшен приликом повратка из иностранства у оквиру даље истраге и процесуирања групе лица која су чинила обавештајну мрежу коју је на простору Србије формирао Д. Р. по налогу обавештајне агенције Албаније (ШИШ) и косовске обавештајне агенције.

Одређен му је притвор до 30 дана.

Сумња се да је П. М., по налогу Д. Р., био ангажован на прикупљању и достављању података о кретању представника државних органа и Војске Србије на подручју централне Србије.

Прикупљене податке је достављао вођи ове шпијунске групе Д. Р., који их је даље прослеђивао припадницима обавештајне службе Албаније и косовској обавештајној агенцији, за шта су добијали новчану накнаду, а те податке су ШИШ и косовска обавештајна агенција, осим за своје обавештајне потребе, користили и за покушаје дискредитације Републике Србије у међународним оквирима.

У јануару Д. Р. је ухапшен због сумње да је починио кривично дело шпијунажа.

Он је са мрежом својих сарадника од 2022. године, за Државну информативну службу Албаније прикупљао податке о појединим припадницима безбедносних служби Србије и Србима са KиМ, а по њиховом налогу био је ангажован и током кризних ситуација на северу Kосова и Метохије за време протеста и барикада. 

Такође, у више наврата је снимао и кретање српских снага безбедности на подручју општине Рашка. Неколико дана после Д. Р., ухапшен је А. Д. из Новог Пазара који је такође био део ове шпијунске групе.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара