Јагодинац ухапшен због шпијунаже, сумња се да је пратио кретање припадника Војске Србије и државних органа

Припадници Безбедносно-информативне агенције у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом Јагодина, ухапсили су П. М. из Јагодине, држављанина Србије који се сумњичи за кривично дело шпијунажа.

Kако сазнаје Танјуг од извора блиских безбедносним структурама, он је ухапшен приликом повратка из иностранства у оквиру даље истраге и процесуирања групе лица која су чинила обавештајну мрежу коју је на простору Србије формирао Д. Р. по налогу обавештајне агенције Албаније (ШИШ) и косовске обавештајне агенције.

Одређен му је притвор до 30 дана.

Сумња се да је П. М., по налогу Д. Р., био ангажован на прикупљању и достављању података о кретању представника државних органа и Војске Србије на подручју централне Србије.

Прикупљене податке је достављао вођи ове шпијунске групе Д. Р., који их је даље прослеђивао припадницима обавештајне службе Албаније и косовској обавештајној агенцији, за шта су добијали новчану накнаду, а те податке су ШИШ и косовска обавештајна агенција, осим за своје обавештајне потребе, користили и за покушаје дискредитације Републике Србије у међународним оквирима.

У јануару Д. Р. је ухапшен због сумње да је починио кривично дело шпијунажа.

Он је са мрежом својих сарадника од 2022. године, за Државну информативну службу Албаније прикупљао податке о појединим припадницима безбедносних служби Србије и Србима са KиМ, а по њиховом налогу био је ангажован и током кризних ситуација на северу Kосова и Метохије за време протеста и барикада. 

Такође, у више наврата је снимао и кретање српских снага безбедности на подручју општине Рашка. Неколико дана после Д. Р., ухапшен је А. Д. из Новог Пазара који је такође био део ове шпијунске групе.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије