Читај ми!

Ухапшене четири особе осумњичене за шпијунажу

Припадници Безбедносно-информативне агенције и надлежног јавног тужилаштва разбили су у заједничкој акцији још једну шпијунску мрежу у Србији и ухапсили четири особе због сумње да су извршиле кривично дело шпијунажа.

Како је потврђено Танјугу у безбедносним структурама, БИА је открила представништво једне иностране организације која је обавештајно и субверзивно деловала у Србији спроводећи класичну шпијунску активност, а сви ухапшени су држављани Србије.

Двоје ухапшених је запослено у српској канцеларији иностране организације и континуирано су се бавили прикупљањем информација обавештајног карактера, од којих поједине имају статус поверљивости и тајности.

Информације које су прикупљали тицале су се рада и функционисања наших државних органа и институција и појединих јавних предузећа, али и ресурса из система националне одбране Србије, нарочито војних служби безбедности.

Посебан сегмент њиховог интересовања били су и поједини државни руководиоци, али и грађани и привредна друштва. Друго двоје ухапшених, који су радили у корист ове организације, запослени су у државним органима Републике Србије.

Они су, по директном налогу и инструкцијама друго двоје процесуираних из иностране организације, свесно и са умишљајем прикупљали тајне и поверљиве службене податке којима су располагали, а који су под посебном правном и информатичком заштитом, и достављали их својим налогодавцима.

Како се наводи, комуникацију и размену информација су обављали преко заштићених/криптованих веза, а за достављене податке остваривали су противправну материјалну корист. Исплате су вршене искључиво у готовом новцу. Приликом претреса објеката које су користили припадници ове шпијунске мреже нађена је специјална техничка опрема коју су осумњичени користили у свом деловању и која је, у складу са законом, послата на даљу анализу и вештачење.

уторак, 05. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво