Настављено суђење родитељима дечака који је починио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар"

У Вишем суду у Београду настављено је суђење оцу и мајци дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро деце и чувара те школе.

На данашњем суђењу пуномоћници оштећених су износили уводна излагања.

Суђење је раније завршено како би судија одлучио да ли ће оштећени који нису сведоци моћи да присуствују суђењу.

Следеће суђење заказано је за 29. фебруар када би оптужени требало да изнесу одбрану.

Суђењу је присуствовао и главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић.

Добацивање адвокатима оптужених

Родитељи убијене деце по изласку из суднице су вређали адвокате Ирину и Боривоја Боровића, иначе браниоце родитеља дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро деце и чувара те школе.

Они су им добацивали да лажу и да "бране криминалце".

Анђелко Аћимовић рекао је новинарима испред суднице да би данас био 15. рођендан његове ћерке, због чега су организовали да на клизалиште на Ташмајдану дођу деца из "Рибникара" како би прославили њен рођендан.

На претходном суђењу судија је усвојио предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду и затворио суђење за јавност. На том суђењу тужилац и део одбране су имали своја уводна излагања.

Сви оптужени су јуче кратко негирали кривицу.

У Палату правде у пратњи адвоката данас је дошла М. К., мајка дечака која је у овом предмету оптужена за држање и ношење оружја, док ће његовог оца В. К. довести из притвора у ком се налази од хапшења 3. маја прошле године.

Слике страдале деце и школског чувара на клупи испред суднице

Чланови породица убијених су данас остали испред суднице док су у судницу позвани оптужени, браниоци и пуномоћници оштећених.

Чланови породица убијених носили су слике страдале деце, које су послагали на клупу испред суднице.

Поред оца и мајке, оптужени су и Р. И., власник стрељачког клуба у којем је дечак, како се сумња, учио да пуца, и инструктор у том клубу Н. М.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду је предложено да суд В. К. осуди на казну затвора од 12 година, мајку М. К. на казну затвора од две и по године, док је за власника стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Р. И. и инструктора у том клубу Н. М предложена казна затвора од по три године.

Отац се терети за кривично дело тешка дела против опште сигурности

В. К. оптужницом се терети за кривично дело тешка дела против опште сигурности, односно зато што је свог 13-годишњег сина обучавао да рукује ваздушним и ватреним оружјем, водио га у стрељану, што очигледно није примерено дечаковом узрасту, као и зато што оружје није чувао безбедно, како је то предвиђено законом.

Више јавно тужилаштво непосредно је оптужило и мајку дечака М. К. због кривичног дела недозвољена производња, држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Због кривичног дела давања лажног исказа, како је рекао, непосредно су оптужени председник Стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Р. И. и инструктор у том клубу Н. М.

Против оца и мајке воде се и два парнична поступка по тужбама чланова породице убијених, а за накнаду нематеријалне штете услед смрти блиског лица.

Симић: "Одлука суда у случају ‘Рибникар’ донета у циљу заштите интереса малолетника"

Адвокат Иван Симић изјавио је да је одлука Вишег суда у Београду да искључи јавност са суђења родитељима 13-годишњег дечака који је 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара у тој школи и ранио још петоро деце и наставницу историје, донета ради заштите интереса малолетника који су директно или индиректно учесници овог поступка.

"То није нека неубичајена одлука, без обзира на интерес средстава јавног обавештавања, па и интереса јавности за овај судски поступак. Морамо направити једну врсту разлике између онога шта је интерес јавности, а шта је интерес самог правног поретка", рекао је он за Танјуг.

Иако јавност има право да буде обавештена, Симић каже да је ова одлука суда донета у интересу ефикасног и целисходног вођења судског поступка, али пре свега ради заштите интереса малолетника.

"Поступак иде неким својим током, ово је припремно рочиште које почиње читањем оптужнице, након тога се окривљени кратко изјашњавају да ли јесу или нису криви. Након тога, одбрана даје своја уводна излагања, колико смо обавештени један од бранилаца је дао своје уводно излагање и врло вероватно да ће у наставку поступка и остали браниоци дати своја уводна излагања", наводи он.

Симић каже да, када се припремно рочиште доврши, почиње главни претрес на ком се окривљени детаљно изјашњавају о наводима из оптужнице, износе своју одбрану, а након тога иде извођење осталих доказа као што су сведоци и одређена вештачења.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара