Почело суђење родитељима дечака који је починио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар", негирали кривицу

У Вишем суду у Београду почело суђење оцу и мајци дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро ученика и чувара школе. Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић рекао је уочи почетка суђења да очекује законито и фер суђење. Суд је усвојио предлог тужилаштва да јавност искључи са суђења ради заштите права и интереса свих малолетних оштећених у овом поступку. Одбрана се противила том предлогу. Родитељи дечака негирали кривицу, сазнаје РТС. Суђење се наставља сутра.

Почело суђење родитељима дечака који је починио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар", негирали кривицу Почело суђење родитељима дечака који је починио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар", негирали кривицу

У Палату правде, испред које је велики број новинара, у пратњи адвоката дошла је Миљана K., мајка дечака која је у овом предмету оптужена за држање и ношење оружја, док ће његовог оца Владимира K. довести из притвора у ком се налази од хапшења 3. маја прошле године.

"Очекујем законито и фер суђење на крају којег ће суд осудити оптужене за кривична дела која им се стављају на терет по основу предложених доказа тужилаштва и изрећи предложене казне затвора", рекао је главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић уочи почетка суђења.

Суђењу ће присуствовати и двојица поступајућих тужилаца Никола Ускоковић и Иван Јевтић, као и чланови породице убијених, који су у овом предмету оштећени.

На почетку суђења суд је одлучио, по предлогу тужилаштва, да се са главног претреса искључи јавност због заштите интереса малолетних лица.

Након тога тужилаштво и одбрана би требало да изнесу своја уводна излагања, доказне предлоге те да се оптужени изјасне о кривици. Суђење је заказано и за сутра. 

Тужилаштво за оца дечака предложило казну од 12 година затвора

Поред оца Владимира K. и мајке Миљане K., оптужени су и власник стрељачког клуба у којем је дечак, како се сумња, учио да пуца, Р. И. и инструктор у том клубу Н. М.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду је предложено да суд Владимира K. осуди на казну затвора од 12 година, мајку Миљану K. на казну затвора од две и по године, док је за власника стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Р. И. и инструктора у том клубу Н. М. предложена казна затвора од по три године.

Владимир K. се оптужницом терети  за тешка дела против опште сигурности, односно да је свог 13-годишњег сина обучавао да рукује ваздушним и ватреним оружјем, водио га у стрељану, што очигледно није примерено дечаковом узрасту, као и зато што оружје није чувао безбедно, како је то предвиђено законом.

Више јавно тужилаштво непосредно је оптужило и мајку дечака Миљану K. због кривичног дела недозвољена производња, држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Због кривичног дела давања лажног исказа, како је рекао, непосредно су оптужени председник Стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Р. И. и инструктор у том клубу Н. М.

Против оца и мајке воде се и два парнична поступка по тужбама чланова породице убијених, а за накнаду нематеријалне штете услед смрти блиског лица.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије