Читај ми!

Еулекс ухапсио Иснија Киљаја, бившег председника Општине Малишево

Полиција Еулекса ухапсила је бившег председника Општине Малишево Иснија Киљаја због ометања правде, у операцији Специјализованог тужилаштва у Хагу која се води у склопу истраге о кривичним делима против правосуђа.

Хапшење Киљаја потврдила је Општина у Малишеву, а из Специјалног суда у Хагу је саопштено да је току спровођење операција Специјализованог тужилаштва на КиМ у вези са истрагом која се води о кривичним делима против правосуђа.

Операције Специјализованог тужилаштва ове недеље воде се уз судско овлашћење косовских специјализованих већа и уз подршку полиције и Еулекса.

У реаговању Општине Малишево траже да Специјални суд прекине, како кажу, прогон ослободилаца.

"Захтевамо да се овај суд и други надлежни судови, укључујући и Хашки трибунал, позабаве гоњењем, хапшењем и кажњавањем починилаца убиства близу 400 цивила општине Малишево током 1998–1999. године од стране војске и полиције државе Србије“, наводи се у саопштењу.

У пратњи полиције, истражиоци Специјалног суда за истраживање злочина током сукоба на КиМ претресали су претходних дана куће саветника бившег председника и хашког оптуженика Хашима Тачија.

Претресали су куће и објекте Тачијевих саветника Исмаиља Суље, Артана Бехрамија, Бљерима Шаље и Башкима Смакаја.

Шаља је био и координатор приштинске делегације у преговорима са Београдом, а Смакај први директор обавештајне Информативне агенције у Приштини.

Тачи је са групом вођа бивше ОВК ухапшен у новембру 2020. године. Оптужница против Тачија, обухвата и Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Они су, као припадници Дреничке групе ОВК, у 10 тачака оптужени за убиства, насилни нестанак особа, прогон и мучење. Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.

Злочини из оптужнице почињени су од марта 1998. до септембра 1999. на КиМ и у Албанији.

Као ратни злочини, у оптужници су наведени "незаконито или произвољно хапшење и лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиства”, а као злочини против човечности "затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони”.

"На неколико локација широм Косова, као и у Кукешу и Цахану у северној Албанији, припадници ОВК извршили су кривична дела из оптужнице над стотинама цивила и лица који нису учествовала у непријатељствима”, саопштено је тада из суда у Хагу.

Суд наводи да су "жртве биле лица за која се подозревало да не подржавају ОВК и касније привремену владу Косова”.

То су били Срби, Роми и Ашкалије, католици, цивили за које се веровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима,  Албанци који су подржавали Демократску савез Косова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против ОВК.

Жртве су, по оптужници, били и "Албанци који се нису придружили ОВК или нису подржавали ОВК и лица која су на основу свог тренутног или бившег запослења важили за противнике ОВК".

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара