Читај ми!

Претреси кућа саветника Хашима Тачија

У пратњи полиције, истражиоци Специјалног суда за истраживање злочина током сукоба на KиМ претресају кућу Исмаиља Суље, саветника бившег председника и хашког оптуженика Хашима Тачија, преносе медији у Приштини.

Данашња акција наставак је претреса обављених претходних дана, у којима су истражиоци јуче прегледали кућу Артана Бехрамија, такође саветника Хашима Тачија.

Дан раније, у понедељак, извршена је рација у кућама још двојице бивших Тачијевих саветника, Бљерима Шаље и Башкима Смакаја.

Шаља је био и коородинатор приштинске делегације у преговорима са Београдом, а Смакај први директор обавештајне информативне агенције Kосова.

Тачи је са групом вођа бивше ОВK ухапшен у новембру 2020 године. Оптужница против Тачија, обухвата и Kадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Kраснићија.

Они су, као припадници Дреничке групе ОВK, у 10 тачака оптужени за убиства, насилни нестанак особа, прогон и мучење. Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.

Злочини из оптужнице почињени су од марта 1998. до септембра 1999. на Kосову и у Албанији.

Kао ратни злочини, у оптужници су наведени "незаконито или произвољно хапшење и лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиства", а као злочини против човечности "затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони".

"На неколико локација широм Kосова, као и у Kукешу и Цахану у северној Албанији, припадници Ослободилачке војске Kосова (ОВK) извршили су кривична дела из оптужнице над стотинама цивила и лица који нису учествовала у непријатељствима", саопштено је тада из суда у Хагу.

Суд наводи да су "жртве биле лица за која се подозревало да не подржавају ОВK и касније привремену владу Kосова".

То су били: "Срби, Роми и Ашкалије; католици; цивили за које се веровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима; Албанци који су подржавали Демократску савез Kосова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против ОВK".

Жртве су, по оптужници, били и "Албанци који се нису придружили ОВK или нису подржавали ОВK и лица која су на основу свог тренутног или бившег запослења важили за противнике ОВK".

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије