Читај ми!

Смедерево, оптужни предлог против осумњиченог за мучење паса

Тужилаштво у Смедереву поднело оптужни предлог против осумњиченог за убијање и мучење животиња у нерегистрованој одгајивачници.

Основно јавно тужилаштво у Смедереву поднело је оптужни предлог против В. В. (54) из Смедерева, због сумње на кривично дело убијања и мучења животиња, саопштило је Основно јавно тужилаштво у Смедереву.

Оптужени је три године уназад, све до 8. јуна, супротно Закону о добробити животиња, мучио и злостављао псе на тај начин што их је везивао за импровизовану металну справу са оковратницима помоћу које се вршила репродукција на начин којим је псима наношена бол, патња, страх и стрес.

Такође, оптужени је псе везивао на траку за трчање ради тренирања и припреми за организовање борби, хранио их такозваним "помијама" без доказа о бактериолошкој исправности, и без доказа о томе да ли у погледу начина припреме и састава храна задовољава потребе које су примерене старости, врсти и раси паса.

У саопштењу се наводи и да се оптужени терети да псима није обезбеђивао свежу и бактериолошки исправну воду, да животиње није водио код ветеринара, као и да није предузео потребне мере за лечење болесног пса расе "питбул", код којег су констатоване ране у пределу ушију и ожиљно ткиво.

Оптуженоме се ставља на терет и да се у наведеном периоду, у нерегистрованој одгајивачници која се налазила у дворишту његове породичне куће, неовлашћено и за награду бавио делатношћу за чије је обављање према важећим прописима потребна дозвола Управе за ветерину, и то на тај начин што је репродуковао, одгајао и продавао псе расе "питбул" и "микро питбул".

На лицу места, у нерегистрованој одгајивачници, затечено је 17 паса, и то 15 паса расе "питбул теријер" и два пса расе "микропитбул".

Осумњиченом је по налогу јавног тужиоца најпре било одређено задржавање, а потом и притвор, у циљу прикупљања свих релевантних доказа извршен је претрес стана и других просторија, увиђај и форензички преглед на лицу места, као и испитивање више сведока.

По налогу тужилаштва, Ветеринарска инспекција обавила је више инспекцијских прегледа, спроведен је клинички преглед паса, а формирана је и фотодокументација на основу фотографија и објава оптуженог преко друштвених мрежа.

Тужилаштво је оптужним актом предложило да суд оптуженог за извршена кривична дела осуди на јединствену казну затвора и новчану казну.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије