Несрећа код Аде Хује упозорава – када је кошава јака, Дунав носи све пред собом

Без паузе, од суботе увече, речна полиција, Жандармерија, рониоци, Горска служба, волонтери, искусни аласи трагају за тројицом младића чији се чамац преврнуо код Аде Хује. Момак који је преживео описао је како се несрећа догодила. Када су јаки кошава и таласи, не треба испловљавати, упозоравају упућени и напомињу да се морају поштовати правила пловидбе, укључујући и она неписана.

Екипа РТС-а била је данас на Дунаву са речном полицијом, која и даље трага за тројицом мушкараца, чији се чамац за викенд преврнуо код Аде Хује. Потрази су се прикључили и припадници Горске службе, волонтери, искусни аласи.

Милош Костић из Јединице за безбедност на рекама каже да они од момента пријаве интензивно трагају за лицима без обзира на услове дана и ноћи.

"У току дана претражујемо претежно акваторију Дунава од Панчевачког моста до неких пар километара испод Панчевачког моста, где се сумња да се догодила несрећа", наводи Костић.

Ренато Грбић, угоститељ са Аде Хује који је из Дунава спасио многе људе, каже да је већ сутрадан ујутру дошла породица једног од несталих момака.

"Са његовим зетом сам био у чамцу, мој брат је био са његовим пријатељем, ишли смо доле према Панчеву, негде доле до испод Вишњице смо се срели са момцима који су из Панчева прелазили овамо, претраживали смо тај терен, тако да смо практично затворили ту леву обалу Дунава", додаје Грбић.

"Никада се не иде када су тако јаки кошава и таласи"

Моћан је и брз Дунав, хладан, носи све пред собом.

Грбић упозорава да се никада не иде када су тако јаки кошава и таласи.

"Увек се иде уз саму обалу, било шта ако се деси ви имате шансу да се ухватите за грану, за дрво, да испливате до сувога, али они су отишли једно 100 метара од обале, где су таласи много јаки, један вас буквално дигне и овај вас други потапа, прелива преко вас, како и јесте било. Момак који је преживео каже да је дошао до обале и да је чуо да дозивају упомоћ и онда их једног тренутка више није чуо", каже Грбић.

"Треба се придржавати правила пловидбе, и оних неписаних"

Из године у годину све је више оних који у Лучкој капетанији полажу испит за управљање чамцем.

Према неким подацима, у Београду има око 12.000 евидентираних чамаца, али је само половина регистрована.

Пловило без ваљаних дозвола, речна полиција ће искључити и казниће онога који управља без дозволе. Али закон не забрањује пловидбу ноћу или када су лоши временски услови.

Треба се придржавати правила пловидбе – и оних неписаних.

"Сама одлука о испловљавању доноси се на основу припреме, која подразумева праћење временске прогнозе, услова на води. Свакако не бих препоручио излазак на воду у ноћним сатима, јер је далеко, далеко ризичнија пловидба и небезбеднија", упозорава Милош Костић.

"Не играјте се водом, можете једном да погрешите"

Грбић каже да он излази ноћу, када је миран Дунав, када чамац може да се контролише.

"Али када је кошава, тад се не излази. То је препорука да се нико не игра са водом, можете једном да погрешите", истиче Грбић.

Како РТС незванично сазнаје, другови су у суботу чамцем отишли на излет до Беле стене.

Након целодневног дружења кренули су ка Земуну. До несреће је дошло око 23 сата, у близини Панчевачког моста.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво