Читај ми!

На Куртија и још две особе планиран атентат, тврде у Приштини

Влада привремених приштинских институција саопштила је да су припадници обавештајне агенције обавестили Аљбина Куртија, да је на њега прошле године планиран атентат, али да "случај није објављен у јавности како се не би ширила паника". Сврха атентата била би дестабилизација Косова, преносе медији на албанском.

Албански медији у Тирани су претходно јавили да су документ о атентату објавили ирански хакери, који су навели да су га пронашли у хакованим мејловима бившег генералног директор полиције Албаније Гладиса Наноа.

Документ показује како је пре годину дана јединица за борбу против тероризма на Косову и Метохији открила план за погубљење премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, затим Исмета Хаџе, бившег припадника косовске обавештајне службе и рођака Кадрија Весељија, као и Џавита Хаљитија, посланика и функционера Демократске партије Косова.

Према информацијама из антитерористичке јединице, прва мета би био Исмет Хаџа. Друга мета био је Џавит Хаљити, који би био убијен месец дана после Хаџе да би се испоставило да се ради о освети. Тада би био убијен и Аљбин Курти.

Џавит Хаљити потврдио је да је добио упозорење полиције прошле године, али да није добио заштиту.

"Можда су ме чували из даљине, а да ја нисам знао", рекао је Хаљити медијима у Приштини и додао да није знао разлоге планираног убиства.

Подсетио је да га је пре три године шест месеци чувала јединица блиске заштите полиције.

Планирана убиства наводно је требало да изврши снајпериста Прек Кодра, држављанин Албаније. Осумњичен је да је умешан у више убистава на Косову и Метохији и у Црној Гори. Објављено је да Кодра живи у Скадру, док делује у Тропоји, Урошевцу и Дечанима.

Како је саопштила албанска полиција, Кодра има кривични досије и против њега се води истрага за убиство са предумишљајем и недозвољено држање ловачког оружја.

За њим је расписана потерница 2016. године, док су у његовом стану пронађене две пушке и 90 метака. У септембру прошле године обустављена је истрага, док се он и даље сматра ризичном особом.

Према информацијама, сврха ових напада била је дестабилизација Косова и Метохије.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи