Читај ми!

Дијана Хркаловић тврди да не познаје Беливука, суд одбио да јој укине кућни притвор

Судско веће Специјалног суда одбило је да укине кућни притвор бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић, јер и даље, како је наведено, постоје разлози због којих јој је та мера одређена. Дијана Хркаловић негирала је да познаје осумњиченог вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у центру Београда.

Адвокат Владимир Ђукановић дао је предлог да се Дијани Хркаловић укине притвор, односно да се замени блажом мером забране напуштања државе.

 

Поступајући тужилац се овим захтеву противио, а суд је предлог одбио уз образложење да и даље стоје сви разлози због којих јој је 31. марта одређен кућни притвор. 

Дијана Хркаловић је, поред осталог, оптужена да је 2018. године наложила тадашњем начелнику Одељења за истражне методе, другооптуженом Дејану Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада Беливуковог мобилног телефона, у то време окривљеног за убиство Милошевића.

Излажући своју одбрану, Хркаловићева је навела да је тадашњег министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића обавестила да се помиње у преписци, након чега је он наложио да му то пошаље, што је она и учинила.

Хркаловићева је рекла да је након тога Стефановић њој наредио да позове Миленковића и да му каже да сачека са слањем поменутог извештаја тужилаштву, након чега су уследили позиви тадашњег Вишег јавног тужиоца Наташе Кривокапић која је инсистирала да јој се докази доставе.

Она је навела да је сваки пут обавестила Стефановића о позивима и притиску тужитељке, након чега је он поручио да уколико (Кривокапић) има неки проблем позове њега лично.

Након осам месеци, како је навела, била је нова ургенција, након чега је Стефановић рекао да се извештај о поменутој преписци пошаље тужилаштву.

Хркаловићева је негирала да је имала било какве везе са убиством Милошевића, познатом као "убиство на шинама", што је више пута данас поновила у судници.

Такође, одговарајући на питање суда, она је негирала да познаје Беливука.

Ђукановић предложио саслушање Стефановића 

Њен бранилац Владимир Ђукановић је на почетку суђења предложио саслушање Стефановића као сведока, јер се, како каже, он више пута помиње у оптужном предлогу него његова брањеница.

Ђукановић је тражио сведочење бившег министра унутрашњих послова на околности да ли је он наредио да се један од извештаја полиције у вези са убиством Властимира Милошевића не пошаље Вишем тужилаштву благовремено, а уколико суд усвоји тај предлог, према речима Ђукановића, доћи ће и до суочавања са Хркаловићевом.

Такође, њен бранилац је предложио за сведоке и бившу вишу јавну тужитељку Наташу Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.

Он је оценио да се оптужни предлог тужилаштва заснива на исказу другооптуженог у овом случају бившег начелника Одељења за специјалне истражне методе Дејана Миленковића.

И браниоци друге двојице оптужених негирали су да су њихови клијенти починили кривична дела која им се стављају на терет и предложили своје доказе и сведоке.

Трећеоптужени је бивши начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић.

Хркаловићева је на почетку суђења кратко негирала оптужбе које јој се стављају на терет, а исто су учинила и друга двојица оптужених, који се бране са слободе.

Хркаловић је данас дошла из кућног притвора, који јој је 31. марта одређен уз електронски надзор, а као замена за притвор у којем је била од краја децембра.

За шта се терети Хркаловићева 

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Дијана Хркаловић се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића је тужилац тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године.

Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Хркаловићева се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа кривичних дела која је тамо починио.

Оптужним предлогом Хркаловић се терети да је Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. против Елеза, тражила да се Елез стави на мере тајног надзора.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему примене друге мере попут тајног праћења.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловићева је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи