Читај ми!

Плавањцу 14 година затвора за убиство 11 муслиманских цивила у Босанској Крупи

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на 14 година затвора бившег припадника Војске Републике Српске Јоју Плавањца, због убиства 11 муслиманских цивила у Босанској Крупи 3. августа 1992. године, а Здравка Наранчића на пет година затвора јер му је у томе помогао.

Овом пресудом делимично су усвојене жалбе њихових бранилаца, па је Плавањцу казна од 15 година смањена за годину дана, а Наранчићу са седам смањена за две године затвора.

Оштећени су ради остваривања својих имовинско правних захтева упућени на парницу.

Апелациони суд је навео да је олакшавајућа околност за Плавањца и Наранчића њихове породичне прилике, да раније нису осуђивани и протек времена од извршења кривичног дела.

За Плавањца је имао у виду и да је у време извршења кривичног дела био смањено урачунљив, а за Наранчића да је кривично дело извршио помагањем.

Отежавајуће околности на страни обојице су према ставу Апелационог суда "тежина настале последице у виду броја лица која су лишена живота".

Плавањац је осуђен јер је 3. августа 1992. године у оформљеном војном затвору у Основној школи "Петар Кочић" у Босанској Крупи убио 11 цивила, а Наранчић јер му је у томе помогао.

Наранчић је обављао дужност стражара у поменутом војном затвору, у коме су били притворени цивили припадници бошњачког народа са подручја општина Босанска Крупа, Сански мост и Бихаћ.

Плавањац, припадник Трећег батаљона 11. Крупске лаке пешадијске бригаде ВРС, тражио је у затвору притвореног П. П. који је претходних дана убио његову мајку, али је он већ био одведен у притвор у Бања Луку.

Наранчић му је откључао улазна врата школе и пустио да у просторије затвора, где је Плавањац најпре убио Т.С, а потом и Р.К, Н.К, Е.К, ЕМ.К, Ф.К, Ф.А, Е.А, М.О, Р.Н. и И.Ц.

Тела жртава су током 2006. године пронађена и есхумирана из природне јаме зване "Звечарка" на подручју Лушци Паланке у општини Сански Мост.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи