Пожар у Лозници изазвао апарат за заваривање

На основу резултата истраге, претпоставља се да су пожар у фабрици Вискоза, у коме је једна особа изгубила живот, изазвале варнице настале приликом употребе аутогеног апарата у једном од фабричких погона. Последице пожара утицаће на вредност стечајне масе.

Претпоставља се да је пожар, који је у понедељак избио у погону Свиле а потом се проширио на Целвлакно, изазван приликом употребе аутогеног апарата, када су варнице пале на електрокаблове и запалиле их. Радници нису успели да противпожарнима апаратима сузбију почетни пожар па се ватра брзо ширила.

Истражни судија Општинског суда у Лозници Живадин Лазић рекао је да је у пожару, страдао Миливоје Кокановић (44) из Новог Села код Лознице.

Према досадашњим налазима истраге, Кокановић је са још двојицом колега из фирме Техномед радио на скидању шрафова са алуминијумских страница за вентилацију.

Пожар који је избио у понедељак угашен је јуче поподне након скоро тридесет часова. Пожар је претио да угрози складиште 500 тона угљендисулфида који је опасна и запаљива материја, али је пресецањем цевовода та могућност спречена.

У гашењу пожара учествовале су ватрогасно-спасилачке јединице са подручја полицијских управа у Шапцу, Ваљеву, Београду, Сремској Митровици и Ужицу као и возила комуналних јавних предузећа из Лознице и Шапца.

У понедељак је у најугроженијем насељу Трбушница измерена седам пута већа концентрација сумпор-диоксида од дозвољене, док су јучерашња мерења надлежних служби показала да је концентрација штетних материја у ваздуху била у границама нормале, и да не прети опасност од аеро загађења.

Пожар мења вредност стечајне масе

Директор лозничке "Вискозе", која је у поступку стечаја, Славољуб Којић изјавио је да у фабричким објектима, захваћеним пожаром пре два дана, чије је гашење завршено јуче, више нема ни ватре, ни дима, али да ватрогасци и даље контролишу читав тај простор, и да је ватрогасно возило спремно за интервенцију у сваком тренутку.

У току је формирање комисија које треба да установе обим оштећења машина, уређаја и опреме и грађевинских објеката фабрика свиле и цел-влакна, које је проузроковао пожар, објаснио је Којић.

Комплетни извештаји ће, према Којићевим речима, са утврђеним износом причињене штете бити упућени Министарству унутрашњих послова и Агенцији за приватизацију, а као последица пожара биће промењена вредност стечајне масе "Вискозе".

У "Вискози", основаној 1957. године, касније организованој као холдинг компанија, било је више од 12.000 запослених, а 2003. године је почела реализација процеса реструктурирања и од 13 деоничких друштава три су приватизована, а 10 је сада у поступку стечаја, подсетио је Којић.

Према његовим речима, 2005. године аукцијском продајом су приватизоване "Енергетика", "Лофолен" и "Хортикултура", са око 300 радника, а 6.700 запослених, колико их је било на почетку процеса приватизације, збринуто је реализацијом седам социјалних програма.

До почетка поступка стечаја остало је нешто мање од 400 запослених, од којих се 15 одлучило да чека стечајног управника, а 379 је прихватило социјални програм на основу кога ће већини бити исплаћено по 438.000 динара, навео је Којић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи