Почело суђење Момчилу Перишићу

Суђење некадашњем начелнику Генералштаба, пензионисаном генералу Момчилу Перишићу, и још двојици оптужених за шпијунажу, почело је данас у Вишем суду у Београду, али је са суђења искључена јавност.

Председница судског већа Наташа Албијанић усвојила је захтев тужилаштва да се јавност искључи ради чувања тајности података, иако се одбрана оптужених томе противила.

Наиме, Генералштаб Војске Србије и Министарство одбране продужили су рок за чување тајности одређених докумената.

Браниоци Перишића су се томе противили истичући да су ти документи већ видљиви на сајту Хашког трибунала.

За сада ће се ипак суђење одвијати иза "затворених врата", а суд може да одлучи и да у неком тренутку претрес отвори за јавност.

Пресуда ће у сваком случају бити јавно објављена.

Упитан зашто овај поступак траје од 2002. године, Перишићев адвокат Новак Лукић је подсетио да је поступак био у прекиду због суђења Перишићу у Хагу и да је поново активиран 2014. године.

"Ми ни на који начин нисмо желели да правимо опструкције, ми желимо да се овај поступак води и што пре оконча и заста верујем да ћемо моћи да оспоримо тврдње тужилаштва", рекао је Лукић.

Осим Перишића, у том случају оптужени су Миодраг Секулић и Владан Влајковић.

Поступак за "шпијунску аферу" покренуло је некадашње војно правосуђе у марту 2002. године, али се Перишић тада позвао на посланички имунитет.

Поново је активиран 2004, али је већ наредне године прекинут због Перишићевог одласка у Хашки трибунал, где му је суђено за ратне злочине, што је окончано 2013. године ослобађајућом пресудом.

Поступак за шпијунажу је поново активиран 2014. године.

Перишић је био ухапшен 14. марта 2002. у ресторану на периферији Београда, под сумњом за "одавање поверљивих информација америчком обавештајцу Џону Нејбору", који се тада позвао на дипломатски имунитет.

Поступак је првобитно вођен пред војним правосуђем, које је у међувремену укинуто, и сада је пред кривичним одељењем Вишег суда у Београду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару