Менаџеру пет година због подизања новца без покрића

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио фудбалског менаџера Слободана Николића на пет година затвора, јер је подизањем новца без покрића, платном картицом оштетио Банку Интеза за више од 970.000 евра.

Овом одлуком Апелациони суд му је повећао казну за две године затвора, јер сматра да је првостепени суд дао исувише велики значај утврђеним олакшавајућим околностима, објављено је на сајту суда, наводи Танјуг.

Николић је наиме, користећи грешку у банкарском софтверу са рачуна Банке Интеза и обичном виза картицом 474 пута успешно подигао новац, укупно 971.916 евра.

Он је пресудом обавезан да оштећеној банци, на име имовинско – правног захтева, исплати износ од 971.916,04 евра, док је у преосталом делу оштећена банка упућена на парницу.

У пресуди се наводи да је Николић крив што је од 17. маја до 13. јуна 2013. године, користећи своју Виза дебитну платну картицу за коју није имао покриће себи прибавио противправну имовинску корист у износу од 971.916,04 евра.

То је, како се наводи, учинио тако што је уочио да се након подизања готовине са банкомата не очитава промена на дуговном салду његовог рачуна.

Знајући да нема покриће на рачуну, он је у поменутом периоду на територији Србије, Швајцарске, Немачке, Аустрије, Монака и Холандије извршио 647 покушаја трансакција, од чега је 474 трансакција новца било и успешно.

Ухапшен је у хотелу Хајат у новембру 2013. Николић је, због недостатка доказа, ослобођен од оптужбе да је извршио кривично дело прање новца.

У образложењу пресуде Апелационог суда, наводи се да то што је Николић на суђењу изразио спремност да надокнади штету банци нема карактер олакшавајуце околности, јер је из његовог понашања након извршења кривичног дела јасно да није имао намеру да банци врати макар део новца који је противправно прибавио.

"Банка са њим није могла да успостави контакт, он се након извршења кривичног дела крио и избегавао сваки контакт са представницима банке, а при доласку у Србију уместо да одседне у породичној куци, одсео је у хотелу где је оперативним радом полиције откривен и лишен слободе", указао је Апелациони суд.

Тај суд је подсетио и на отежавајућу околност у овом случају а то је Николићева упорност од 647 покушаја трансакција, као и да је висина прибављене противправне имовинске користи преко 1.000 пута прелази висину имовинске користи која је неопходна за квалификаторну околност тог кривичног дела - коришћење платних картица без покрића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару