Читај ми!

Косовска (не)правда, случај грађанина Оливера И.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, у писму упућеном шефу Унмика и шефу Еулекса, тражи од њих да се ангажују како би Оливеру Ивановићу и Драгољубу Делибашићу било омогућено да се бране са слободе. Писма су им упутили и Европски покрет у Србији и заштитник грађана. После протеста у Косовској Митровици и Приштини, и у Новом Саду се окупљају грађани који подржавају захтев да се Оливер Ивановић брани са слободе. Лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" пети дан штрајкује глађу.

У притвору 560 дана, од којих је 70 провео пред судом. Ново рочиште Оливер Ивановић сачекаће такође у притвору, који му је продужен до октобра.

"Јуче сам разговарала са премијером Александром Вучићем, Оливер има његову потпуну подршку и надам се да ће то утицати на Еулекс да промени одлуку. Очекујем ове недеље одлуку Апелационог већа и надам се да ће преиначити одлуку и Оливеру омогућити ако не одбрану са слободе, онда бар да буде у кућном притвору", рекла је супруга Милена Поповић Ивановић.

Канцеларија за Косово и Метохију је у писму затражила од Еулекса да предузме све мере како би се поштовала основна Ивановићева права и сачувало његово здравље.

"Не доводећи у питање начело независности судства, молимо Вас да хитно предузмете мере из своје надлежности и искористите сва формална и неформална средства која вам стоје на располагању како би се поштовала основна људска права и слободе притворених и спречило нарушавање Ивановићевог здравља, али и избегла дестабилизација друштвене и политичке климе на КиМ", наводи се у писму Канцеларије.

Међутим, и пре писма, Еулекс је образложио своју, другачију одлуку.

"Постоји бојазан од бекства и застрашивања сведока. Морам да вас подсетим да тужилаштво још није извело до краја све сведоке, постоји још десетина оних који треба да изађу и буду саслушани пред судом и то је наш одговор у овом тренутку", рекла је портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон.

Одбрана подсећа да је до сада испитано 47 сведока, укључујући два заштићена, и да није забележен ниједан покушај застрашивања нити ометање поступка.

Канцеларија за Косово и Метохију подсећа и на гаранције Владе Србије да ће и Ивановић и Делибашић до краја поступка бити доступни Еулексу. На гаранције подсећа и Европски покрет у Србији.

"Држање Оливера Ивановића у притвору више од 18 месеци, без могућности да се брани са слободе упркос свим гаранцијама и апелима институција и јавности Србије и Европе, и упркос принципима правде и правичног суђења, не само да поткопава ауторитет мисије Еулекс на Косову, већ нарушава кредибилитет Европске уније и, на крају, угрожава један људски живот", саопштио је Европски покрет.

За неке правнике, на делу је хашки сценарио – најпре хапшење, а потом траже доказе.

За одбрану је споран и одабир доказа у поступку – попут текстова у иностраним новинама, али и одабир сведока. Београд истиче и да су искази већине сведока ишли у прилог Ивановићу.

"Пред Хашким трибуналом било је доста таквих случајева да се прво хапси, па се после траже докази. У случају Оливера Ивановића, чак и да су имали доказе, не постоји информација да је он покушао да на то утиче", каже адвокат Томислав Вишњић.

Ивановић је провео година и по у притвору, те се поставља питање да ли је у овом случају право заробљено у политици, или се притвор намерно продужава у ишчекивању Специјалног суда за злочине на Косову који већ чека око 100 предмета.

"То нам говори да је то политички процес с циљем да се он склони са политичке сцене. С друге стране, да се направи асиметрија кривице за оно што тек треба да уследи на Косову и Метохији, а то је специјални суд. Постоји акција да се људи од угледа из српског корпуса склоне из политичких збивања", сматра Миливоје Михајловић, бивши извештач са Косова.

Оливер Ивановић је оптужен да је на Косову и Метохоји починио ратни злочин над цивилима 1999. године. Ухапшен је 15 година касније, након што је добровољно отишао на саслушање, уочи локалних избора у Покрајини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару