Читај ми!

Гојковић: Џамије рушиле банде дивљака

Вештак одбране Драгић Гојковић тврдио је, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да су десетине џамија, током рата у БиХ, биле срушене у борбама или када Војска Републике Српске није била у близини.

"То је била класична стихија, неконтролисана", рекао је Гојковић, док га је унакрсно испитивао тужилац Артур Тралди који је доказивао супротно - да је ВРС хотимично и смишљено рушила џамије и католичке цркве, преноси Бета.

Гојковић је тврдио да је 10 џамија уништено у борбама, а 84 на подручјима која је ВРС већ била напустила, претежно у лето 1992. године.

Вештак одбране, међутим, није могао да наброји који су поједини верски објекти када и под којим околностима срушени, иако су га тужилац и судије више пута на то позивали.

Одговор који је понављао био је да је свој закључак извео на основу података које је о срушеним џамијама пронашао у извештају вештака Тужилаштва Андраша Ридлмајера, на који је требало да одговори.

Пошто му је заступник оптужбе показао документе саме ВРС по којима је, у време рушења џамија, спроводила акције "чишћења" широм Босанске Крајине, Гојковић је сугерисао да је та војска тада имала "друге приоритете", попут пробијања Посавског коридора.

"Делови јединица били су тамо целог рата, у базама, али је то подручје било слободно, није било Муслимана и шта ће војска онда тамо, по тим селима. Тамо су биле групе дивљака, које су радиле то што су радиле. Е, сад, да ли су носили униформе, ја о томе не могу да причам ", рекао је сведок, који је од јула 1992. био главни инжињерац Првог крајишког корпуса ВРС.

Гојковић је остао при исказу да "организованог" уништавања није било, уз сугестију да су цивилне власти и полиција били одговорни за подручја која је ВРС претходно "ослободила".

Уништавање верских и културних објеката Муслимана и Хрвата, било је, по оптужници против ратног команданта ВРС генерала Младића, део прогона несрпског становништва широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида.

Као доказ да су џамије рушене по наређењу с војног и политичког врха босанских Срба, тужилац Тралди цитирао је изјаву Младића да се не може дозволити да и даље стоји џамија са два минарета у Тешњу.

"Не знам за то, нити ме интересује", одговорио је Гојковић.

Младићева одбрана сутра ће пред судије извести свог следећег сведока. Оптужница генерала Младића (73) терети и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару