Читај ми!

Џејкобсон: Лични интереси ометају формирање Специјалног суда

Одлазећа амбасадорка САД у Приштини Трејси Џејкобсон каже да су појединци "ставили личне интересе испред интереса земље" и да због њих у косовском парламенту није усвојена одлука о формирању Специјалног суда за ратне злочине ОВК.

Трејси Џејкобсон је оценила да је недопустиво и "за жаљење" да интереси и приступ појединаца, који могу бити оптужени, "буду стављени испред интерса Косова", преноси Танјуг.

Џејкобсон је, у интервјју приштинском листу Зери, прецизирала да противници формирања Специјалног суда имају разне разлоге - неки се плаше за себе, други имају пријатеље који би се могли наћи на оптужници, а има и оних из опозиције који то чине зарад политичких поена.

Према њеним речима, неуспех усвајања амандмана за формирање Специјалног суда оставља могућности да о том питању одлучује УН, где би, како је рекла, оно могло да буде "политизовано од стране земаља које не признају Косово".

"Ми подстичемо владу да доноси одлуке које су за добробит Косова, а не за добро било које политичке партије", рекла је Џејкобсон.

Истакла је да је о корупцији на Косову више пута разговарала са политичарима и питала их о феномену њиховог богаћења, а они би јој, како каже, одговарали или да имају стрица у Швајцарској који је много богат, или пријатеље који су им дали новац...

"Један политичар ме је чак и упитао: 'Шта ако код вас у Америци неки конгресмен узме новац од пријатеља? Шта би се десило? То не би створило проблем?', рекла сам да чланови конгреса иду у затвор због тога", рекла је Џејкобсон.

"Имамо бивше гувернере који су у затвору у САД јер су узели велике суме новца", прецизирала је Џејкобсон.

Говорећи о екстремном исламизму и одласку косовских становника у рат у Сирији и Ираку, Џејкобсон је навела да је косовска валда предузела мере за откривање и њихово финансирање преко разних НВО.

Тиме се, не само јавности ради, него и суштински, укључила у борбу, због чега су САД задовољне како је Косово приступило том глобалном проблему, рекла је Џејкобсон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи