Читај ми!

Енгел позива Приштину да оснује специјални суд

Амерички конгресмен Елиот Енгел позива на формирање специјалног суда за злочине ОВК. Апеле након сусрета са Ангелом Меркел упућују и Иса Мустафа и Хашим Тачи. Посланици Демократске партије Косова тврде да неће мењати свој став – гласаће против уставних амандмана у косовском парламенту.

Тема формирања специјалног суда за злочине које је починила тзв. ОВК главна је тема свих медија на Косову и Метохији, посебно након повратка премијера Исе Мустафе и његовог заменика Хашима Тачија из Берлина, где су немачкој канцеларки Ангели Меркел чврсто обећали да ће Приштина што пре формирати ту правосудну институцију.

Након апела које су јавности упутили Мустафа и Тачи, чији посланици су и даље против, као и представници међународних институција и дипломатских представништава, данас се парламенту обратио амерички конгресмен Елиот Енгел, поручивши да специјални суд мора бити формиран а ако то не буде учинио приштински парламент, учиниће Савет безбедности УН, преноси Танјуг.

Енгел је присуствовао свечаној седници косовске скупштине поводом декларације о једностраном проглашењу косовске независности. Седници нису присуствовали посланици Српске листе.

Адвокат и политички аналитичар Азем Власи каже да је глас против формирања суда практично глас против Косова.

Према његовом тумачењу, негласање за одлуку о формирању суда је нешто најштетније од проглашења косовске независности.

Власи каже да би суверенитет Косова имао мању штету ако би одлуку о формирању донео парламент него да она буде донета у СБ УН.

Упозорио је да би у суду који формира СБ УН било чланова и из земаља које нису признале косовску независност, а као пример навео Русију и Кину.

Власи верује да ће парламент ипак усвојити уставне амандмане који ће отворити простор за доношење закона о формирању специјалног суда за злочине ОВК, јавили су медији.

Против уставних амандмана у косовском парламенту гласали су посланици Тачијеве Демократске партије Косова, који, упркос обећању Мустафе и Тачија датом Меркеловој у среду у Берлину, тврде да неће мењати свој став.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи