Харадинај остаје у Словенији

Суд у Крању одлучио је да ће Рамуш Харадинај остати у Словенији пошто суд мора да процесуира његову жалбу пре него што настави да разматра екстрадициони захтев Србије.

Суд је саопштио да је добио жалбу на начин вођења процедуре у вези са ухапшеним, јавила је агенција СТА.

Суд је затражио да тужба буде комплетна, пошто не укључује пуномоћје за браниоца од стране подносиоца тужбе, како би могао да је процесуира, наводи СТА.

Истовремено, суд је објаснио да је "у случају екстрадиције странца, Србији на основу међународне потернице, ухапшена особа обећала да неће напустити земљу".

Словеначки правосудни органи, како су јавили тамошњи медији, проверавају српску потерницу и чекају евентуални захтев Србије за изручење.

Србија није одговорна

Рамуш Харадинај, који је у среду ухапшен на љубљанском аеродрому по потерници Србије, изјавио је да Србија са тим нема везе, већ да се у то уплела Словенија, док владу Косова сматра неспособном да реши његов проблем, преноси Танјуг.

Харадинај је у изјави за приштински ТВ Рокум рекао да му није јасно зашто му словеначке власти још нису дале пасош како би могао да се врати на Косово.

Упитан да ли иза овога стоји Србија, Харадинај је рекао да "са овиме Србија нема везе".

"Та оптужница датира од 2004, тадашње државе која се звала Србија и Црна Гора", рекао је и додао да је пропутовао Немачку и Аустрију и да га нико није зауставио нигде, а да се то догодило у Љубљани.

Подсетио је да га је Хашки трибунал два пута ослободио кривице за ратне злочине.

"Држава Словеније је уплетена у ово, али зашто се Словенија понаша овако није ми јасно", рекао је Харадинај.

Чланове косовске владе је назвао "бедницима", који, како је рекао, не смеју да доносе одлуке и да реше проблеме.

Косовски парламент је изгласао Резолуцију поводом хапшења Харадинаја у Љубљани којим се тражи од Владе Словеније да безусловно и моментално врати дипломатски пасош лидеру Алијансе за безбедност Косова и дозволи му повратак у Приштину.

Резолуцијом се тражи и да косовска влада од Брисела затражи "чишћење" Интерполових потерница, а Словенији због хапшења бившег премијера упути протестну ноту.

Истовремено, Алијанса младих Косова саопштила је да са "дубоким разочарањем" прати словеначку маскараду након њима потпуно несхватљивог хапшења лидера АБК Рамуша Харадинаја, и упозорава да неће седети скрштених руку нити ће преузети одговорност за евентуалну ескалацију стања на Косову.

"Ово није наша жеља већ једино решење које нам се намеће", наводи се у саопштењу АМК, преноси Косовапрес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи