Читај ми!

Судија ухапшен због корупције

Полиција ухапсила судију Вишег суда у Београду и још двојицу мушкараца због сумње на корупцију. Полиција је објавила само иницијале, а Танјуг сазнаје да је реч о судији Браниславу Блажићу.

У саопштењу Министарства унутрашњих послова наводи се да су припадници Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили судију Вишег суда у Београду Б. Б. (1954), као и З. М. (1952) и Ђ. М. (1981), сви из Београда, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело трговина утицајем.

Полиција је З. М. и Ђ. М. ухапсила приликом њиховог покушаја напуштања територије Републике Србије на граничном прелазу Хоргош у раним јутарњим сатима.

Судија Бранислав Блажић није прошао реизбор 2010. године, али је одлуком Уставног суда враћен на посао, наводи Танјуг

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, коментаришући хапшење, рекао је да постоје основи сумње да је Б. Б., у дужем временском периоду, коруптивним деловањем и коришћењем друштвеног положаја, у намери прибављања противправне имовинске користи за себе примио готов новац и друга материјална добра, а све у циљу утицаја на исход судског поступка који се води против осумњиченог Ђ. М.

Стефановић је оценио да је ова акција, исто као акција од пре два дана, када је ухапшено 29 полицијских службеника, девет царинских службеника и један грађанин, доказ да у Србији нико неће бити заштићен уколико је прекршио закон.

"Нико неће бити заштићен ни значком, ни судијском функцијом, ни било каквим другим статусом у друштвом или имовинским стањем, уколико постоји сумња да је прекршио закон. Ово је доказ да се Министарство унутрашњих послова и Влада Републике Србије потпуно предано боре против корупције и криминала у нашем друштву", закључио је Стефановић.

Селаковић: Хапшење судије опомена и аларм друштву

Министар правде Никола Селаковић сматра да је хапшење судије Вишег суда у Београду аларм друштву и професији, као и опомена свима који се баве корупцијом у високим државним органима.

"Ретке су ситуације да имамо хапшење вршилаца судијских или јавнотужилачких функција, али је то једна врста аларма у друштву, заједници и професији, јер се судије не приводе нити хапсе без јаких доказа. Носиоци судијских и тужилацких функција морају да буду пример честитости, поштења и угледа, односно пример свим грађанима", рекао је Селаковић Танјугу.

Према његовим речима, сви они који евентуално и размишљају или се већ баве корупцијом у високим државним органима су добили јаку опомену процесуирањем овог случаја.

Селаковић је рекао да овде није реч о помпезном хапшењу, већ да овде држава ради свој посао. "Помпезна хапшења из прошлости су се неректо завршавала ослобађајућим пресудама", напоменуо је Селаковић и изразио уверење да ће поступајући у складу са законом надлежни органи адекватно процесуирати овај случај.

Министар правде је подсетио да је једно од главних принципа Владе од почетка њеног рада борба против корупције са основним начелом нулте толеранције на корупцију. "То значи да у тој борби нико не сме да буде заштићен", нагласио је министар правде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи