Читај ми!

"Стандард": Култ хероја и лов на злочинце

Пресуда у случају "дреничке групе" је за поједине на Косову била као одјек удара грома, то јест само најава наступајуће олује, оцењује бечки "Стандард", указујући на чињеницу да многи на Косову не желе да чују да су поједини борци ОВК извршили злочине.

Лист подсећа да су "дреничкој групи" припадали "утицајни" припадници ОВК као што је Сами Љуштаку, или Сулејман Селими, преноси Танјуг.

Порука суда у Митровици јесте да нико више није недодирљив, као и да нису сви борци ОВК у сукобу 1999. били хероји и ослободиоци, већ поједини и злочинци, подвлачи Стандард.

"Тиме што критикују да ће ОВК изгубити своју репутацију желе да правдају своје злочине", рекао је бечком дневнику приштински аналитичар Шпенд Курсани.

Он сматра да критичари од тога праве патриотско питање. Курсани је критиковао и што Еулекс, изузев овог случаја, није напао старе криминалне структуре.

"САД и ЕУ држе те људе, који су млади и који могу још дуго остати на власти", истакао је Курсани.

"Дреничка група", подсећа лист, помињала се већ у извештају известиоца Савета Европе Дика Мартија у вези са шверцом цигарета, наркотика, људима, проституцијом, прањем новца и монополизацијом већег дела привреде.

Курсани, с тим у вези, наглашава да те структуре постоје и дан-данас.

Странка бившег премијера и актуелног шефа дипломатије Хашима Тачија, ПДК, контролише многе институције, навео је Курсани.

Лист указује да је у суђењу "дреничкој групи" један сведок пред судом рекао да је Тачи директно Селимију наредио да "убија људе", то јест оне који су сарађивали са Србијом.

Стандард наводи да је ОВК званично 1999, три месеца после сукоба, расформирана, а да у многим местима постоје споменици тој оружаној формацији.

Поједини бивши кадрови ОВК су под притиском јер међународна заједница захтева успостављање суда који би требало да расветли злочине ОВК од 1998. до 1999, а реч је о убиствима, отмицама, илегалним хапшењима и сексуалном насиљу, подсећа Стандард указујући да до сада приштинска скупштина није дала свој пристанак, за шта је потребна, због неопходне измене Устава, двотрећинска већина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи