Читај ми!

Идентификовано тело дечака, није било отмице

После три дана трагања за дечаком Стефаном Илићем, његово тело пронашао је у реци мештанин Јован Грујић. Иако се првобитно говорило да је дечак отет, обдукцијом је, како РТС сазнаје, утврђено да се утопио. Стефанов малолетни брат признао је да је измислио причу о отмици, потврђено РТС-у у МУП-у.

Мештанин Јован Грујић пронашао је тело дечака, а рониоци су га, затим, извукли из воде на месту које је свега 400 метара удаљено од породичне куће Илића у Банатској Суботици. Према незваничним информацијама, први резултати обдукције показују да се дечак утопио, али на рукама и ногама нису пронађени трагови везивања. На леђима су пронађене повреде чији узрок још није утврђен.

Отац дечака је идентификовао тело и потврдио да се ради о Стефану Илићу, рекао је за Радио-телевизију Србије министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Јован Грујић из Банатске Суботице пронашао је тело дечака када је отишао до реке да се опере након што је превозио сено. "Био је на води, покрај моста... Леђа, прслук сам видео, био је згрчен", прича Јован.

Небојша Стефановић је за РТС навео да се од првог момента раде све потребне радње, и да се читава полиција и читава Србија подигла на ноге. Међутим, истакао је да од првог момента постоје индиције да нешто није у реду са причом која је полицији првобитно испричана. Навео је и да је прича веома осетљива.

"Једини могући очевидац или учесник у том догађају је деветогодишњи дечак који је његов брат", објаснио је Стефановић и навео да је у овом тренутку тешко износити више информација.

Истиче да се од првог тренутка ради интензивно и напорно и да се проверавају све могућности, због чега су били послати рониоци да реку претраже метар по метар.

"У овом тренутку, очигледно је да отмице није било. Иако смо се ми понашали у том правцу, као да је било, заиста смо претражили сва возила која су наведена. Иако су изнети неки детаљи за које смо већ у том тренутку знали да не одговарају истини", рекао је министар.

Стефановић је рекао да у интересу истраге не може да говори шта се сада ради, али је истакао да ће бити потребно много тешког рада, са људим из Центра за социјалну заштиту и психолозима, да би прича била истражена до краја.

Стефановић понавља да ниједна могућност није искључена, али каже да се поставља питање због чега је било толико нетачних информација и зашто је истрага навођена на другу страну.

Истиче да је саопштено полицији да је дете отето и да су пружене прецизне информације о изгледу извршилаца.

"Ми смо више од 20 лица задржали у ових последњих 48 сати. Пронашли смо чак и та лица која су помињана са различитим тетоважама, детаљно описаним. Ти људи су детаљно саслушавани, ишли на полиграфско испитивање и показало се да то није тачно", рекао је Стефановић.

Коментаришући информације да су родитељи пали на полиграфском тестирању, Стефановић каже да се није тако догодило.

"Разговарали смо са њима о различитим темама. Не бих да улазим у то шта су они одговорили и шта је истинито а шта неистинито", каже министар.

"Али могу да кажем да у делу породице, један део одговора које су давали није указивао да се ради о истини. Ми још увек вршимо истрагу. Завршен је само део приче да смо утврдили да је дете мртво и да смо га пронашли", рекао је министар.

Стефановић је одржао и конференцију за новинаре на којој је рекао да ће обдукција показати узрок смрти дечака.  

"Након тога ћемо имати више могућности да се, у сарадњи са тужилаштвом, изјаснимо о евентуалним кривичним пријавама и шта даље можемо да радимо", рекао је Стефановић.

Дванаестогодишњи Стефан је у суботу нестао у Банатској Суботици, а полиција је одмах по пријави почела опсежну претрагу тог али и околних места.

Полицијске патроле биле су на свим прилазима Банатској Суботици, детаљно су проверавана сва возила, а у потрагу су се укључили и рониоци Жандармерије који су претраживали реку Караш.

Потрага за дечаком обављена је и у суседним местима, тако да је полиција и у Панчеву и у Белој Цркви испитивала све који су били у било каквој вези са дечаком и његовом породицом.

Сви гранични прелази су строго контролисани, успостављена је сарадња и са румунским колегама, а фотографија са описом дечака била је на свим електронским медијима.

Родитељи несталог дечака два дана су провели у полицијској станици, из које су пуштени синоћ око поноћи.

На локалним медијима појавио се снимак аутомобила у који је, наводно, дечак убачен након што је отет.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи