Читај ми!

Ухапшено 29 полицајаца и девет цариника због мита

Припадници МУП-а Србије ухапсили су 29 полицајаца, девет цариника и једног грађанина због примања и давања мита, злоупотребе службеног положаја и удруживања ради вршења кривичних дела. Саслушања осумњичених су у току, навео је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић. Полиција неће толерисати криминал, а посебно не у својим редовима, поручује министар Небојша Стефановић.

Полиција ухапшене сумњичи да у протеклих 15 месеци, на подручју граничног прелаза Бачки брег, према Мађарској, као чланови организоване криминалне групе, нису у току своје смене предузимали мере из своје надлежности како би спречили кријумчарење и друга кривична дела, већ су узимали новац и поклоне за себе и чланове групе.

Полицијска акција је спроведена у координацији с Националном службом за заштиту МУП-а Мађарске, а акцијом је спречено кријумчарење акцизних производа у земље ЕУ и злоупотреба безвизног режима за држављане Србије, оверавањем или неоверавањем путних исправа, преноси Бета.

"Полицијски службеници Сектора унутрашње контроле наставиће мере и активности о том предмету, у циљу сузбијања коруптивних кривичних дела полицијских службеника", наводи се у саопштењу полиције.

Саслушања осумњичених против којих је полиција поднела кривичну пријаву јесу у току, рекао је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, пренео је Танјуг.

Реч је о 29 полицијских службеника, припадника пограничне полиције који су били ангажовани на граничном прелазу Бачки брег: Горану Фуртули, Бранку Милошевићу, Предрагу Мацановићу, Душану Корици, Горану Гаћеши, Мирку Чортану, Маринку Чортану, Милану Миловановићу, Милораду Тишми, Срђану Рајачићу, Мирославу Белагићу.

Реч је и о Бојану Мраовићу, Данилу Пејовићу, Срђану Стојкову, Синиши Квргићу, Давору Мишковићу, Сањи Диздар, Сави Шубашићу, Срђану Тошићу, Данијелу Лукићу, Предрагу Глогињи, Властимиру Крстићу, Милану Тркуљи, Милораду Чекеришу, Николи Чепићу, Чеди Палалићу и Душици Перовић.

Такође, приведено је девет царинских службеника са истог граничног прелаза: Рената Продан, Душко Божић, Љубомир Ковачевић, Владимир Докмановић, Нађ Нандор, Александар Марков, Салаји Јосип, Драгаш Војо и Зоран Штајн као и власница трговинске радње Аница Терзић, рекао је Радисављевић у саопштењу. 

Сумња се да су они у периоду од марта 2014. до половине јуна 2015. године од већег броја лица приликом преласка државне границе захтевали и примали новчане и робне поклоне како би им омогућили кријумчарење робе преко државне границе, увоз робе без плаћања царине, прелазак границе без евидентирања у личним документима и друге незаконите услуге.

Према свим осумњиченима донета су решења о задржавању, а одлука о покретању кривичног поступка биће донета након њиховог саслушања, рекао је Радисављевић.

Полиција је, како се наводи у саопштењу МУП-а, против ухапшених поднела кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал, због постојања основа сумње да су, у претходних 15 месеци, извршили више кривичних дела: удруживање ради вршења кривичних дела, примање мита, злоупотреба службеног положаја и давање мита.

Стефановић: Људи у полицији не могу да буду корумпирани

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да полиција неће толерисати криминал, а посебно не у својим редовима, и подвукао да они који хоће да раде у полицији не могу бити корумпирани.

Стефановић је на конференцији за новинаре, коментаришући хапшење 29 полицијских службеника, девет царинских службеника и једног грађанина, рекао да је спроведена добра акција и да постоји добар и чврст случај.

"Честитам полицији на добро обављеном послу – људи су дуго праћени, прикупљани су докази и сада имамо добар и чврст случај да покажемо да они који се баве овим послом и хоће да раде у полицији не могу бити корумпирани", истакао је Стефановић.

Навео је да је реч о највећој акцији те врсте која је урађена заједно са Сектором за информационе технологије, Управом царина и надлежним тужилаштвом, а ухапшени су осумњичени за различита кривична дела, од примања и давања мита до злоупотребе службеног положаја.

Акција је, додао је, координирана са мађарском полицијом, која је предузела сличне радње на својој територији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи