Читај ми!

Мустафа: ЕУ не дозвољава измене законских решења о Специјалном суду за ОВК

Косовски премијер Иса Мустафа каже да да међународни фактори неће дозволити измене Предлога закона о специјалном суду за злочине ОВК, који је Приштина добила 29. маја ове године.

"Речено нам је да ово треба врло брзо да доставимо Скупштини. Добили смо дефинитиван одговор да они сматрају коначним текстом то што смо ми добили 29. маја", рекао је Мустафа, преноси Бета.

Поводом Закона о специјалном суду, косовска страна је имала дуг процес расправа, посебно о закону који ће основати тај суд.

Иако је косовска влада инсистирала на измени најмање три питања, ЕУ те захтеве Приштине неће узети у обзир, јавила је албанска телевизија Топ ченел.

Извори блиски процесу формирања суда кажу да премијер Иса Мустафа и његов заменик Хашим Тачи још инсистирају да у судским процесима важе само косовски закони као и да се одреди временски рок за отварање архива, међу којима је и питање сведока, у вези са чим ЕУ чврсто инсистира да Косово не може да има приступа.

Што се тиче закона који ће се примењивати у судским процесима, Брисел инсистира да ће Специјални суд радити према међународним законима и законом који се примењује на Косову докле год је у сагласности са међународним правом које је било на снази у време када су извршени злочини.

У предлогу закона стоји да "објекти, имовина, фондови, архиве и подаци судских већа, специјалног тужилаштва, где год да су смештена и било где да се држе, имају имунитет од конфискације, узимања и јавног приступа, било да се ради о извршној, административној, судској или законској основи".

Архиве су својина Специјалног суда које би требало да се чувају у одређеном простору ван територије Косова.

Шеф посланичке групе владајуће Демократске партије Косова (ДПК) Адем Грабовци изјавио је раније да пре усвајања закона о Специјалном суду за ратне злочине на Косову, треба прецизирати време трајања мандата тог суда, обезбедити равноправност странака у судским процесима и обезбедити да архиве суда буду на Косову.

Закон о Специјалном суду за ратне злочине, о којем преговарају косовске институције и Правне канцеларије ЕУ, још увек није достављен у скупштинску процедуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи