Читај ми!

Жбогар: Европа има начина да казни Косово ако не формира Суд

Специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар каже да Европа има начина да казни Косово уколико ускоро не формира Специјални суд, који би се бавио злочинима ОВК. Што се дуже буде одлагало формирање Суда, то ће више штете бити нането Косову, рекао је Жбогар.

Словеначки дипломата је потврдио и да Европљани, када је реч о том суду, мисле исто као и Америка, али да Европа има и начина да казни Косово уколико га ускоро не формира, преноси Танјуг.

Жбогар је за ТВ Клан Косова рекао да је све што се тиче процедуре у вези са Специјалним судом окончано и да је остало да Косово каже "да" формирању те институције.

"Време је да се донесе одлука о Специјалном суду. Уставни амандмани су у скупштини, а закон је готов и не видимо разлог да се гласање у парламенту одложи", рекао је он.

Жбогар је додао да "сваки дан из главних градова Европе стижу питања зашто се одлаже формирање Специјалног суда".

"Ми треба да објашњавамо да је то тежак процес, али што се буде више одлагао, то ће бити нането више штете Косову. Видевши ситуацију, верујем да ће посланици веома брзо гласати за формирање Суда", рекао је Жбогар.

У међувремену, председник Албаније Бујар Нишани позвао је посланике косовског парламента да усвоје пакет закона за оснивање Специјалног суда и поручио да "алтернативе нема".

"Све док постоји и један захтев од међународне заједнице да се у одређеним случајевима, као и појединачним обави истрага и да им буде суђено како би се утврдила кривица, или невиност, верујем да нема места било каквој дилеми и тај захтев нема алтернативе, осим да се обезбеде механизми који дају могућност да сви предмети буду истражени и да се утврди колико су оптужбе одрживе или неодрживе", рекао је Нишани у интервјуу за приштински лист Коха диторе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи