Вујић: За злочине у Приједору одговорне паравојне формације

У наставку хашког процеса Ратку Младићу, сведок одбране Драшко Вујић сугерисао је да су за злочине над Муслиманима и Хрватима 1992. у Приједору биле одговорне паравојне формације, али и српске цивилне власти, односно полиција.

Драшко Вујић, који је био командант једног од батаљона Војске Републике Српске, изјавио је да ВРС није имала никакве везе са логорима за несрпско становништво Омарска и Кератерм, тврдећи, истовремено, да су се Муслимани сами, добровољно, склањали у "прихватни центар" у Трнопољу, пише дописник Бете из Хага.

Према оптужници која генерала Младића, који је у то време био командант ВРС, терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, Приједор је једна од општина у којој је тај прогон имао размере геноцида, а у три логора почињени су тешки злоцини над хиљадама притворених.

Вујић је, током данашњег исказа, тврдио да, у то време, он за већину злочина није ни знао, након што га је тужилац Амир Зец суочио са подацима о тим масовним злоделима.

Сведок је изјавио да су разне српске паравојне формације "правиле велике проблеме и Србима и Муслиманима" у приједорском крају.

Рекао је да је Жељко Ражнатовић-Аркан, као вођа Српске добровољачке гарде, био у блиској вези са начелником приједорске полиције Симом Дрљачом, али да не зна ко је Ражнатовића позвао у Приједор.

"Не знам од кога су добијали задатке, али од војске нису", рекао је Вујић, осврћући се на боравак Ражнатовића у Приједору у јесен 1995.

Младићева одбрана у доказе је уврстила документ ВРС из тог времена у којем се Ражнатовићева јединица проглашава паравојном формацијом, будући да се није укључила у састав војске, нити се потчинила њеној команди.

Сведочење у одбрану генерала Младића данас је започео и Недељко Тркуља, који је од децембра 1993. био начелник рода оклопно-моторизованих јединица у Главном штабу ВРС.

Пуковник Тркуља изјавио је да је генерал Младић у ГС ВРС у Црној Ријеци код Хан Пијеска "проводио релативно мало времена", зато сто је био на терену, и да је, у његовом одсуству, наређења могао издавати "искључиво" начелник ГС генерал Манојло Миловановић.

Тркуља је посведочио да не само да није учествовао у планирању операције Криваја 95, односно офанзиве на Сребреницу у јулу 1995, него да није имао "никакво сазнање" о њој.

"Ни назив нисам знао, први пут сам га цуо 2007. године у овој судници", рекао је Тркуља, који це сведочење наставити сутра.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана, као и за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару