Читај ми!

Осуђени чланови "саобраћајне мафије“

Специјални суд у Београду осудио је 20 чланова групе познате као "сабраћајна мафија" на затоврске казне у распону од пет месеци до седам и по година.

Чланови групе су осуђени зато што су од осигуравајућих друштава наплатили штету на основу фалсификованих записника са увиђаја саобраћајних несрећа које се нису догодиле, преноси Бета.

Организатор групе Слободан Кнежић осуђен је на јединствену казну затвора од седам година и шест месеци, док је у односу на другоптуженог Зорана Станојевића судски поступак раздвојен.

Ово је друга првостепена пресуда тој групи, пошто је прву пресуду из 2009. године Апелациони суд укинуо и предмет вратио на поновно суђење.

Суд је осуђенима наложио да осигуравајућим друштвима "Дунав осигурање", " Ђенерали осигурање", "Винер штедишe", врате вишемилионске износе за које су их оштетили.

Осуђени су преварили осигуравајућа друштва, тако што су ангажовали полицајце који су за мито од 500 до 1.000 евра сачињавали фалсификоване записнике о увиђају измишљених несрећа.

Образлажући пресуду, председавајући судског већа судија Владимир Месаровић изјавио да је несумњиво доказано да су осуђени починили кривична дела која им се стављају на терет ради стицања личне користи.

После првоотуженог Слободана Кнежића који је осуђен на седам и по година затвора, највишу казну добио је полицајац Лазар Попјованов који је осуђен на три године затвора, на две године и 11 месеци осуђен је Дарко Мркић, док је на две године осуђен Арсен Жужа.

Годину и по дана затвора добио је Петар Томашевић, док су на годину и три месеца осуђени Зоран Ђорђевић и Драган Јоксимовић.

Пера Манчић, Саша Срећковић, Душан Ђурковић, Слободан Ђошовић осуђени су на годину и два месеца, на десет месеци затвора осуђени су Бранко Костадиновић, Доброслав Лаћарак, Душан Бокан и Горан Мандић, док су Милорад Бабић, Живомир Смиљанић и Манојло Трнинић осуђени на девет месеци.

Најнижа казна, од пет месеци затвора изречена је Александру Атанасковићу.

Судија Владимир Месаровић рекао је да је за поједине осуђене дошло до апсолутне застарелости за одређена кривична дела за која су се теретили и да је суд ту чињеницу узео у обзир приликом одређивања казне.

То је случај и са трећеоптуженом Светланом Глишић која је осуђена на само 11 месеци затвора.

Оптужени су се теретили за кривична дела: злочиначко удруживање, фалисификовање исправа, превара, давање и примање мита.

Бранилац провоптуженог Слободана Кнежића адвокат Немања Јоловић рекао је да ће се жалити на изречену пресуду.

"Овај поступак је поновљен само формално, јер ништа што је требало да се разјасни није утврђено, тужилац није доказао да је мој брањеник, али и остали окривљени урадили оно што им се ставља на терет", рекао је Јоловић новинарима.

Додао је да "има великог простора за жлабу", јер се читав поступак заснива на изјави "скривеног иследника која не може бити веродостојна".

У откривању ове криминалне групе током 2006. године, први пут у српском правосуђу Специјално тужилаштво је искористило улогу тајног агента, који је убачен у редове саобраћајне мафије и на тај начин ова група је и разоткривена.

Група је ухапшена у јуну 2006. године, а оптужница је подигнута 11. децембра исте године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару