Читај ми!

Ухапшени осумњичени за крађу идентитета Андреја Вучића

Шеснаест особа ухапшено у акцији сузбијања финансијског криминала у неколико градова у Србији. За двема особама се трага, каже министар полиције Небојша Стефановић. Међу ухапшенима и осумњичени за крађу идентитета Андреја Вучића, сазнаје РТС у МУП-у.

У великој акцији сузбијања финансијског криминала и откривања фантомских фирми приведено је 16 особа због сумње да су злоупотребиле положај одговорног лица и фалсификовале лична документа на основу којих су основана предузећа у Агенцији за привредне регистре.

Међу приведенима су и осумњичени за крађу идентитета Андреја Вучића. Они су тренутно на саслушањима у полицији, после чега ће бити донета одлука о задржавању.

На конференцији за новинаре, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао je да су приведени из Новог Сада, Београда и Јагодине, да је један из Будве и да има двојно држављанство, а да је међу њима и бивши радник Пореске управе.

Стефановић је рекао да је против раднице канцеларијске контроле Порске управе Снежане Јездић, која је била задужена за контролу тих седам предузећа, чији називи почињу на слово "А", београдска полција поднела кривичну пријаву због злоупотребе службеног положаја.

Међу ухапшенима су и Д. Ј. (53) са двојним држављанством и А. Ј. (50) из Београда који су, како је рекао Стефановић, фактички обављали послове фирме "Асомакум".

Они су осумњичени, навео је Стефановић, за кривична дела злоупотребе положаја одговорног лица и прање новца, чиме су оштетили буџет Србије, али и нанели штету грађанима чији су идентитет злоупотребили, укључујући Андреја Вучића, брата премијера Србије.

Министар је рекао да су сви осумњичени обухваћени истражним поступком.

Према његовим речима, осумњичени су, на основу фалсификованих личних карата и крађом идентитета, основали и регистровали у Агенцији за привредне регистре фантомске фирме и заступали седам фантомских предузећа, а за остваривање права за неосновани повраћај ПДВ-а користили два привредна друштва: "Арес д. о. о." и "Арнита комерц".

"Они су током 2009. и 2010. доставили лажне пореске пријаве на основу којих су захтевали повраћај 23,3 милиона динара на име ПДВ-а, односно око 300.000 евра. Након тога, користећи друга предузећа, конвертовали су тај новац у девизна средства и искористили га за плаћање фиткивних обавеза према лицима са територије Кине, у укупном износу 42.745.262 динара или, по тадашњем курсу, око 500.000 евра", рекао је Стефановић.

Тих седам фантомских фирми су: "Амур пројект д. о. о.", "Атрабан", "Амаг", "Ангас", "Асрапњефт", "Атавар инвест", "Амур гас".

Они су приведени у наставку акције на сузбијању финансијског криминала, за коју Стефановић наводи да је трајала неколико месеци.

Међу осталима, реч је и о истрази случаја у којем је лична карта са подацима брата српског премијера коришћена за регистровање фантомског предузећа "Асомакум".

Питање пословања тог предузећа покренуто је прошле јесени у Скупштини Србије. Покренуо га је посланик Нове странке Зоран Живковић.

Премијер Александар Вучић је након тога рекао да је његовом брату украден идентитет, а Стефановић да је полиција "непобитно утврдила" да је било фалсификовања личне карте Андреја Вучића.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару