Читај ми!

Јеремић се присетио да је чуо за стрељање Муслимана

Сведок одбране Небојша Јеремић је на суђењу Ратку Младићу прво тврдио да не зна ништа о масовним убиствима Муслимана у Сребреници, у лето 1995. године. Међутим, на каснија питања тужилаца, потврдио да је за те злочине чуо.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, Ратко Младић оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана пошто је, 11. јула 1995, ВРС заузела ту енклаву која је била под заштитом УН, преноси Бета.

Јеремић, који је био војни полицајац у Зворничкој бригади ВРС, изјавио је прво да у јулу 1995. није знао за погубљења стотина сребреничких Муслимана у селима Ораховац и Пилица.

Тужитељка Маргарет Хасан сведоку је, потом, предочила да је, на ранијем процесу у Хагу, потврдио да је за стрељање заробљеника у Ораховцу чуо од колеге који је тамо био.

"Он није пуцао, оставио је пушку, и није хтео да учествује, тако ми је рекао", присетио се у судници Јеремић. Ипак, додаје да се "не сећа" када му је то тачно колега рекао.

"Можда три месеца после, можда пола године", рекао је Јеремић.

По оптужници против генерала Младића и ранијим пресудама, ВРС је у Ораховцу, 14. јула 1995. године, стрељала око 1.000 муслиманских мушкараца из Сребренице.

На сличан начин, Јеремић је потврдио и да је сазнао за убиство око 500 заробљеника у селу Пилица, 16. јула 1995.

О томе су, како је изјавио, "многи причали" у зворничкој касарни, где је био на служби при команди бригаде.

Упитан да ли му је ико наредио да спроведе истрагу о томе, Јеремић је одговорио да то никад нико није званично тражио.

Сведок је категорично негирао да зна нешто о судбини четворице мушкараца из Сребренице, који су били доведени у ту касарну пошто су 16. јула 1995. преживели стрељање око 1.000 заробљених на војној фарми Брањево.

Иако је учествовао у њиховом испитивању, Јеремић је тврдио да не зна шта се са преживелима десило, пошто су из Зворника били упућени у логор Батковић, код Бијељине.

Сугеришући супротно, тужитељка Хасан позвала је сведока да, ради породица четворице Муслимана којима се на путу ка Батковићу изгубио сваки траг, открије шта се с њима збило.

"Немам појма шта се збило тамо, може ли да ми неко верује овде", гласио је одговор Јеремића.

При крају данашњег заседања, председавајући судија Алфонс Ори пожалио се да не може да прочита документ зато што је "нажалост, заборавио наочаре".

Оптужени Младић, на то је судији, из удаљеног кутка суднице, испруженом руком, уз осмех, понудио своје наочаре.

"Хвала на љубазној понуди, али не знам да ли ваше и моје наочаре дају исту слику. То ћемо тек видети", узвратио је судија Ори.

Хашки процес генералу Младићу биће настављен 20. априла после паузе због православног Ускрса.

Ратко Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару