Читај ми!

Још два сведочења у корист Младића

Два сведока одбране Ратка Младића негирала су пред Хашким трибуналом, тврдње кључног сведока оптужбе Момира Николића, бившег официра Војске Републике Српске који је први признао одговорност за злочине над Муслиманима из Сребренице у лето 1995. године.

Тадашњи војни полицајац Мирко Перић побијао је исказ Момира Николића да му је генерал Ратко Младић, 13. јула 1995, два дана после пада Сребренице, на контролном пункту у оближњем Коњевић Пољу, гестом најавио да ће сви заробљени Муслимани бити побијени. 

Сам Младић, по Николићу, претходно је групи муслиманских заробљеника обећао да ће ићи у размену, наводи Бета.

Сведок Перић данас је изјавио да ни генерала Младића, ни капетана Николића није тог дана видео на полицијском пункту у Коњевић Пољу.

"Ја генерала Младића никада нисам видео уживо", рекао је сведок. Како је рекао, Николића је видео два пута тих дана, када је, између осталог, из Коњевић Поља одвео заробљеника Решида Синановића, који је, касније пронађен мртав.

Перић је посведочио да на контролном пункту није видео ни свог колегу Ненада Дероњића, за кога је Николић тврдио да је присуствовао његовом сусрету с генералом Младићем.

"Нисам ја Ненада Дероњића видео за време мог боравка у Коњевић Пољу никако", рекао је Перић.

У јулу 2014. и Дероњић је, у Младићеву одбрану, посведочио да критичног дана није уопште био присутан у Коњевић Пољу.

Јуче је то потврдио и Дероњићев тадашњи претпостављени Славољуб Млађеновић. Младићева одбрана данас је пред судије извела и сведока Небојшу Јеремића чији је исказ такође био посвећен оповргавању сведочења Момира Николића.

У лето 2013, Николић је на суђењу Младићу описао како је 13. јула 1995. отишао у команду Зворничке бригаде ВРС како би безбедносног официра те бригаде Драгу Николића обавестио да ће сутрадан у зону његове одговорности бити пребачене хиљаде муслиманских заробљеника како би били побијени.

То је, како је рекао, учинио по налогу начелника за безбедност Главног штаба ВРС Лјубише Беаре.

Јеремић, који је тога дана био дежурни на капији команде Зворничке бригаде, изјавио је данас да капетан Николић тог дана није био у команди у Зворнику, нити тражио да се види с презимењаком Драгом.

Драгу Николића, Хашки трибунал је правоснажно осудио на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници. Пуковник Беара проглашен је кривим за геноцид и осуђен је на доживотни затвор.

Капетан Николић (58), који је био официр за безбедност Братуначке бригаде ВРС, пред Трибуналом је 2003. године признао кривицу за прогон Муслимана из Сребренице и осуђен је на 20 година затвора. Сведочио је у корист оптужбе против више оптужених за сребренички геноцид.

Хашки процес генералу Младићу биће настављен сутра. Оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару