Читај ми!

Толимиру потврђена доживотна робија због Сребренице

Жалбено веће Хашког трибунала потврдило доживотну робију генералу у пензији Војске Републике Српске Здравку Толимиру, који је на ту казну осуђен због злочина над Муслиманима из Сребренице у лето 1995. године.

Првостепена пресуда Здравку Толимиру је била изречена у децембру 2012. године и тада је проглашен кривим за геноцид, удруживање ради извршења геноцида, истребљење, убиства, прогон и присилно премештање Муслимана из Сребренице и Жепе од јула до новембра 1995. године.

У саопштењу се истиче да је данашња пресуда потврдила Толимирову кривицу за "геноцид, удруживање како би се починио геноцид, истребљење, убиства, прогањања и нечовечне реадње, као што је присилно премештање становништва".

Толимиру су уважени поједини делови жалбе, чиме је ослобођен за злочин геноцида у областима Жепе и Трнова.

Према одлуци жалбеног већа, Толимир ће остати у притвору Хашког трибунала до пребацивања у затвор у неку од држава у којој ће служити казну, објављено је у пресуди на сајту Трибунала.

Расправно веће је првостепеном пресудом 2012. године утврдило да је ВРС од 13. јула 1995. до августа 1995. убила "најмање 4.917" Муслимана из Сребренице, али то је "конзервативна процена".

Укупан број жртава ближи је бројки од "најмање 6.000" жртава, рекао је у образложењу пресуде председавајући судија Криштоф Флиге из Немачке.

Пресудом је утврђено да су та масовна убиства, али и убиства тројице муслиманских лидера у Жепи, представљала геноцид, уз протеривање хиљада муслиманских жена и деце из Сребренице и Жепе, због тога што су почињена у намери да се Муслимани униште, потпуно или делимично, као етничка група.

Према пресуди, масовна убиства сребреничких Муслимана почињена су у оквиру удруженог злочиначког подухвата војних и политичких лидера РС. Генерал Толимир је у пресуди описан као "десна рука, очи и уши" тадашњег команданта ВРС Ратка Младића.

Наглашено је да је Толимир са осталим учесницима удруженог злочиначког подухвата делио геноцидну намеру да се сви муслимански мушкарци убију, а остатак становништва протера. Том злочиначком подухвату, Толимир је "у значајној мери допринео".

Генерал Толимир био је помоћник за обавештајно безбедносне послове некадашњег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, коме се такође суди у Трибуналу.

Процес против Толимира покренут је 2005. године, а он је ухапшен 31. маја 2007. године. Суђење му је започело 26. фебруара 2010. године, док је првостепена пресуда донета је 12. децембра 2012. године, наводи се у саопштењу.

Трибунал је, како се подсећа, подигао оптужнице против 20 појединаца за злочине почињене на подручју Сребренице и Жепе 1995. године.

Укључујући данашњу пресуду, суђења су завршена у 16 процеса, а настављају се процеси против Радована Караџића, Ратка Младића, Јовице Станишића и Франка Симатовића.

Трибунал је досад подигао оптужнице против 161 особе због озбиљног кршења хуманитарног права на територији бивше Југославије од 1991. до 2001. године.

До овог тренутка окончано је 147 процеса, наводи се у саопштењу суда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару