Читај ми!

Ослобођен оптужби за убиство Хрвата у Тењи

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду ослободило је оптужби бившег припадника Територијалне одбране (ТО) Тења Жарка Чубрила за убиство 11 хрватских цивила током лета 1991. у Тењи.

Суд сматра да тужилаштво није доказало своје оптужбе, те да искази сведока који су саслушани током суђења садржали бројне противречности, јавља Танјуг.

Тужилаштво има право да уложи жалбу на ову пресуду Апелационом суду у Београду.

Чубрило је током кривичног постука негирао да је извршио кривично дело, тврдећи да нема никакве везе са њим.

Оптужница Тужилаштва за ратне злочине терети Чубрила за противзаконито затварање и убиство 11 цивила код сточног гробља у близини Боботе.

Терети се да је уз помоћ још двојице припадника ТО Тења, једног по једног убијао при њиховом изласку из товарног дела камиона у који су претходно били укрцани.

Како се наводи у оптужници, Чубрило је жртвама пуцао у главу из аутоматског оружја марке "хеклер".

Тела Ивана Валентића, Марије Церенко, Ане Хорват, Катице Киш, Пере Мамића, Јосипа Медведа, Стипа и Евице Пенића, Јосипа Продановића, Владимира Валентића и Фрање Бурча до данас нису пронађена јер су премештена са места где су убијени, саопштило је тужилаштво након подизања оптужнице.

Предмет "Тења" уступљен је Тужилаштву на основу Споразума о сарадњи у прогону учинилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, између Тужилаштва за ратне злочине Србије и Државног одвјетништва Хрватске.

У овом случају, поступак је раније раздвојен против оптуженог Боже Видаковића који се терети за убиство једног ратног заробљеника и злостављење и мучење још осам цивила које је касније предао другим лицима која су их убили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару