Читај ми!

Одлука о рехабилитацији Михаиловића могућа 14. маја

Виши суд у Београду планира да одлуку о рехабилитацији команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића јавно објави 14. маја, саопштено је на данашњем рочишту.

Следеће рочиште, када ће се изводити докази, заказано је за 28. април, а завршне речи предлагача рехабилитације за 12. мај, преноси Танјуг.

Судија Александар Трешњев наговестио је да би одлука о предлогу за рехабилитацију Михаиловића могла да буде објављена 14. маја.

На данашњем рочишту, суд је преслушавао шест тонских записа са суђења Драгољубу Михаиловићу и осталима из јула 1946. Предлагачи рехабилитације приговорили су извођењу тих доказа, јер се, како су навели, њима не доказује ништа у вези са правим питањем постављеним предлогом за рехабилитацију, али је суд ипак остао при својој одлуци и преслушао тонски запис.

И на данашњем суђењу, судија Трешњев и пуномоћник предлагача рехабилитације професор Правног факултета и саветник председника Републике Оливер Антић водили су правну полемику о процесним питањима, као и да ли странке треба да седе док причају, на којој страни треба да седи тужилац и да ли уопште треба да присуствује поступку за рехабилитаију, који је једностраначки.

Крајем фебруара овај процес је кренуо формално испочетка због промене у саставу судског већа, али је одлучено да се не саслушавају поново сви сведоци, већ да се суд упозна са садржином њихових исказа, као и да поново "формално" изведе све писане доказе.

Судија Александар Трешњев рекао је тада да би овај процес могао да траје још два до три рочишта и да се оконча завршним речима предлагача рехабилитације.

Према досадашњој пракси, суд неће своју одлуку о предлогу за рехабилитацију објавити на рочишту већ ће по окончању расправе, писаним путем у законском року.

Захтевом за рехабилитацију се тражи од суда да поништи пресуду од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем, као и враћање грађанских права.

Рехабилитацију је затражио његов унук Војислав Михаиловић, а придружили су му се Српска либерална странка, на челу са Костом Чавошким, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професор међународног права Смиља Аврамов и други.

Предлагачи захтева тврде да Михаиловићу није било омогућено право на одбрану и да није видео свог адвоката до почетка суђења.

Он није имао ни право на непристрасан суд, а оптужница му је уручена седам дана пред суђење.

Након два дана од изрицања спорне пресуде комунистичког режима, стрељан је у Београду. Посебна Комисија утврђује тачну локацију на којој је стрељан, јер се претпоставља да су његови посмртни остаци пребачени на другу локацију.

Михаиловић иначе нема гробно место. У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, решењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године, пошто је суд утврдио да је тог датума стрељан.

У судници је и лидер радикала Војислав Шешељ, који је новинарима рекао да је дошао на судски процес како би изразио солидарност са Дражом Михаиловићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару