Читај ми!

Андрић побијао тврдњу кључног сведока оптужбе

Бивши војни полицајац ВРС Перо Андрић побијао је исказ кључног сведока оптужбе Момира Николића, да је у јулу 1995. Ратко Младић гестом наговестио да ће сви заробљени Муслимани из Сребренице бити побијени.

Сведок Андрић је, на суђењу Ратку Младићу у Трибуналу у Хагу, изјавио да је 13. јула 1995. био у обезбеђењу Младића на путу од Братунца преко Коњевић Поља до Власенице и назад, и да ни у једном тренутку није видео сведока оптужбе Момира Николића који је тада био капетан, јавља Бета.

У јуну 2013. Николић је на суђењу Младићу описао сусрет с оптуженим 13. јула 1995, на раскрсници код села Коњевић Поље. Изјавио да му је генерал, после обећања заробљеним Муслиманима да ће бити размењени, гестом руке наговестио да ће сви бити побијени, што се и десило.

Николић (58), у то време официр за безбедност Братуначке бригаде ВРС, пред Трибуналом је 2003. године признао кривицу за прогон Муслимана из Сребренице и осуђен је на 20 година затвора.

Сведочио је у корист оптужбе против више оптужених за сребренички геноцид.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, генерал Младић (73) оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана пошто је 11. јула 1995. ВРС заузела ту енклаву која је била под заштитом УН.

Сведок Андрић, који је као војни полицајац био у Младићевој пратњи, данас је изјавио да Николића "није уочио" критичног дана, нити је од колега чуо да су га видели.

Док га је унакрсно испитивао тужилац Метју Џилет, Андрић је потврдио да се Младић 13. јула 1995. накратко зауставио испред раскрснице код Коњевић Поља и разговарао с "групом војника".

Сведок је, међутим, остао при исказу да међу војницима није био Момир Николић и да се Младић није зауставио на самој раскрсници, како је Николић тврдио.

Андрић је описао како се генерал Младић у селу Сандићи обратио заробљеним муслиманским мушкарцима којих је било "300-400".

"Причао им је да они, као народ, ништа нису криви и да су кривци власти, команданти и председници. Питао их је где желе да иду и тражио да дођу аутобуси за то", рекао је Андрић.

Нешто касније, према сведоковим речима, Младић је сличан говор одржао и стотинама заробљених на фудалском игралишту у селу Нова Касаба.

"Говорио им је да су их издали, да их је њихов командант Насер Орић продао, издао, да нису као народ криви, него политика њиховог председника", додао је сведок.

Андрић је рекао да није уочио никакво злостављање заробљених Муслимана, оповргавајући тврдњу оптужбе да је један заробљеник убијен пред Младићем.

На сугестију браниоца Миодрага Стојановића, Андрић је рекао да му Младић није наредио ништа незаконито.

По оптужници и ранијим пресудама Трибунала, ВРС је тог и наредних дана стрељала заробљенике из Сандића и Нове Касабе.

Одговарајући на питања тужиоца Џилета, сведок је потврдио да је Младић, успут наложио својим телохранитељима да ишамарају једног старца и полицијског командира, зато што нису отишли у шуму да се боре против Муслимана. Старцу је наредио и да "скине гаће, како би проверио да није Муслиман".

Према сведоку одбране, генерал Младић је зауставио и српску породицу која се аутомобилом враћала с погреба. Рекао им је да га је за то "баш брига, да нема смисла плакати", и затражио од њих да "иду у шуму, узму камен или штап и убијају Турке".

Суђење Младићу наставиће се у уторак, 7. априла, после продуженог викенда због Ускрса.

Оптужница Младића терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у неким општинама имао размере геноцида; за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и за узимање припадника Унпрофора за таоце од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару