Читај ми!

Суђење за убиство Тијане Јурић 22. априла

Припремно рочиште на суђењу Драгану Ђурићу, осумњиченом за силовање и убиство малолетне Тијане Јурић, одржано је у Вишем суду у Суботици. Почетак суђења је заказан за 22. април.

Рочишту које је трајало сат и по, присуствовали су оптужени Драган Ђурић и Тијанин отац Игор Јурић.

Ђурићев адвокат Виктор Гостиљац рекао је после рочишта да се његов клијент данас није изјашњавао о оптужници. Додао је да је Ђурић до сада три пута давао свој исказ у присуству браниоца по службеној дужности и нагласио да окривљени те исказе неће мењати, преноси Танјуг.

"Дакле, овде није питање да ли је он то учинио, него шта је учинио", рекао је Гостиљац окупљеним новинарима.

Прецизирао је да је Ђурић у тим исказима на врло детаљан начин описао шта се све дешавало.

"Он је практично једини извор информација за тужилаштво. Сви остали докази су докази у том смислу да је он био ту, да је био у контакту са оштећеном, и тако даље. Ми то не споримо, он је на крају крајева и одвео на лице места полицију", рекао је Гостиљац и додао да се сада само расправља о правној квалификацији.

Објаснио је да је тужилац могао Ђурићеве изјаве да преточи у оптужницу, али да се одлучио за оптужницу "која ипак има неке претпоставке за које нема доказа у списима предмета".

"У питању је правна нијанса, али је у крајњем исходу огромна", истакао је Гостиљац.

Следеће суђење, односно почетак суђења, по његовим речима, заказано је за 22. и 23. април, као и 4. и 5. мај.

Суд је одбио захтев да се суђење Ђурићу измести из Суботице, односно да се додели неком другом суду.

Гостиљац је објаснио да није подносио захтев за изузеће судије јер је, како је рекао, судија Гордана Којић "коректно водила припремно рочиште", али је поновио предлог за делегирање суда, односно измештање суђења из Суботице у неки други суд.

"Хајде да кажемо гласно оно што сви знамо. Дакле, јасно је да је цела јавност већ пројектовала казну од 40 година за окривљеног и да очекује од овог суда да ту казну и изрекне, без обзира на резултате главног претреса", рекао је Гостиљац и додао да је тим предлогом "аплеовао да се суд издигне изнад пристиска јавности".

Адвокат породице Јурић, Миро Оровић рекао је да је такву одлуку надлежан једино председник већа, а да је такав предлог одбијен.

"Сматра да суд има интегритет да заштити поступак и права окривљеног у овом поступку, тако да тај предлог није усвојен", рекао је Оровић.

Игор Јурић: Желим да се све што пре заврши 

Тијанин отац, Игор Јурић, који је данас први пут видео окривљеног, рекао је, видно потресен, новинарима да жели да се све што пре заврши.

"Не желим више да видим у новинама, у било ком медију, слику овог човека кога сам сад срео поред слике мог детета. Искрено се надам и верујем у суд и правосуђе да ће ово бити брзо завршено. То је све што у овом момету желим, уз наравно, оно што треба да буде, а то је та максимална казна", рекао је Јурић.

Игор Јурић је додао да је "смисао његовог живота" постала измена законских прописа, такозвани "Тијанин закон" који предвиђа измену законских решења које ће омогућити полицији да крене у потрагу за несталом особом одмах након пријаве нестанка.

"После данашњег дана не могу да се помирим да нам овакви људи убијају децу. Мора се променити и пооштрити санкције за оваква злодела и надам се да ће и власт у Србији заиста увидети да нису довољне санкције за овакве људе, или нељуде, незнам како би их назвао", рекао је Јурић новинарима.

Нагласио да је много тога заказало у кључним моментима Тијаниног нестанка и да није реаговано на одговарајући начин.

"Требало да је буде реаговано као у случају мале Маше. Када је она нестала, све могуће полицијске снаге су ангажоване и дошло је до позитивног исхода. Врло сам сретан због тога, мислим да је то прави показатељ како треба да се реагује када је једно дете у питању" – рекао је Јурић.

Виши јавни тужилац у Суботици је 29. јануара 2015. године, поднео оптужницу против окривљеног Драгана Ђурића Вишем суду у Суботици.

Окривљени и његов бранилац нису у предвиђеном року од осам дана поднели жалбу на текст оптужнице.

Након тога, ванпретресно веће Вишег суда у Суботици је приступило испитивању оптужнице и она је правоснажно потврђена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару