Читај ми!

Шешељ међу сведоцима Младићеве одбране

Међу сведоцима који су планирани да у наредном периоду пред Хашким трибуналом дају исказ у одбрану генерала Ратка Младића је и лидер СРС-а Војислав Шешељ. Насилно протеривање, ни прогон несрба није било политика вођства у Бањалуци 1992, тврди сведок одбране Никола Ерцег.

Одбрана је, како је у судници потврдио Младићев адвокат Бранко Лукић, раније поднела захтев да Шешељ сведочи преко видео везе из Србије, где је на привременој слободи, преноси Бета.

С обзиром да је Трибунал прекјуче наложио да ССешељ, због кршења услова боравка на привременој слободи, буде враћен у судски притвор у Схевенингену, тужилац Алан Тигер затражио је да одбрана повуче свој захтев за сведочење путем видео везе као беспредметан.

Младићева одбрана је, међутим, одбила да то учини, док ситуација са Шешељем не буде разрешена.

Шешељ, који је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима 1991-93, до сада је пред Трибуналом сведочио у одбрану бившег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића и некадашњег лидера Срба у Хрватској Горана Хаџића.

Исказ у Младићеву одбрану данас је дао бивши званичник српске аутономије у Босанској крајини Никола Ерцег који је изјавио да "насилно протеривање, ни прогон несрба" није било политика вођства у Бањалуци 1992. године.

Оптужница тадашњег команданта Војске Републике Српске генерала Младића (73) терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама, већином у Босанској крајини, имао размере геноцида.

Ерцег, који је био члан кризног штаба и преседник владе Аутономне регије Крајина (АРК), сугерисао је да је већина муслиманских и хрватских цивила напустила то подручје добровољно.

Посведочио је да су имовину коју су они оставили, власти на "привремено коришћење" дали српским избеглицама из других крајева БиХ. Право власништва, притом, није било промењено.

"Не знам много о томе, али...не би требало да је проблем за оне који се враћају да своју имовину користе", рекао је сведок.

У унакрсном испитивању, заступник тужилаштва је низом докумената доказивао да су власти АРК имале дискриминаторски однос према несрбима, а Ерцег је то негирао.

Потврдио је, међутим, да су стратешки ратни циљеви, које је у мају 1992. прокламовала Скупштина РС, поред осталих, били: раздвајање Срба од друга два народа; спајање српских територија посавским коридором и уклањање Дрине као границе међу Србима.

"Први стратешки циљ било је да останемо у Југославији и све смо учинили да то остваримо. Кад није могло, онда се ишло даље", навео је Ерцег.

На сугестију тужиоца, сведок је потврдио и да је за остваривање главних ратних циљева била задужена ВРС.

На питање да ли је знао за "присилно протеривање" Муслимана и Хрвата, Ерцег је одговорио: "Да, али не по било каквим документима власти...него то је било, комшија комшију изгони из ко зна којих разлога".

Ерцег, који је, како је посведочио, по једанпут био у Трнопољу и на Мањачи, сугерисао је да су ти логори за несрпске заробљенике били изван надлежности власти АРК у Бањалуци, која "није могла да наређује" полицији и војсци.

Младићева одбрана сутра ће наставити свој доказни поступак. Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару