Читај ми!

Пелемиш: Ни ја ни Младић нисмо наредили стрељање

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, сведок одбране Милорад Пелемиш изјавио је да ни он, ни генерал Младић нису наредили стрељање заробљених Муслимана из Сребренице у јулу 1995.

У то време, Пелемиш је био командант Десетог диверзантског одреда при Главном штабу Војске Републике Српске, наводи Бета.

Припадник Пелемишовог одреда, Дражен Ердемовић признао је 1996. пред Хашким судом да је 16. јула 1995. на војној фарми Брањево код Зворника, заједно с још петорицом чланова исте јединице, стрељао око 1.200 муслиманских мушкараца. Кључни сведок у многим потоњим процесима, Ердемовић је био осуђен на пет година затвора.

Пелемиш је, у свом исказу, тврдио да су Ердемовић и остали, у тренутку злочина, били "на одмору" и да их "нико није контролисао" или им "дао задатак" тог дана.

Ни Пелемиш, ни Младић, по сведоковој писаној изјави уведеној у спис, "нису командовали том групом за време стрељања у Брањеву". То није учинио ни главни обавештајни официр ГСС ВРС Петар Салапура, непосредно надређен одреду, прецизирао је Пелемиш.

У време масовног убиства на фарми Брањево, Пелемиш је, како је изјавио, био у болници, зато што је 12. јула 1995. био повређен у саобраћајној незгоди.

Тужилац Питер Маклоски сведока је, током унакрсног испитивања, суочио с тезом, заснованом на Ердемовићевом исказу, да је он, Пелемиш, наредио својим војницима да иду на Брањево и стрељају заробљенике.

"Ја никад нисам Ердемовићу издао наређење... Ја нисам учествовао у одабирању људи и слању на задатак... По Ердемовићу, по њих су дошла двојица из ГШ ВРС", одговорио је Пелемиш, тврдећи да му се Ердемовић "осветио, јер сам му узео кућу и ауто".

"Како сам ја могао да им наредим, кад је Ердемовић рекао да је сазнао тек кад је дошао на Брањево да ће стрељати људе", рекао је сведок.

Пелемиш је посведочио да у прво време "није веровао" у Ердемовићево признање о стрељању у Брањеву, а да "сада зна да је истина", али да је "број жртава мало превише". По сведоку, на процесима починиоцима у Сарајеву "доказано је да је било највише 200 људи" убијено.

Тужилац Маклоски, на то је сведоку предочио да су по ДНК анализама на фарми убијено најмање "800-900" особа. "Не, нисам упознат, не знам тачно", одговорио је Пелемиш, који је, међутим, у два наврата сугерисао да шесторица његових војника нису могла убити тако много заробљеника.

Ердемовићеву тврдњу да је он наредио и убиство једног мушкарца у центру тек освојене Сребренице, 11. јула 1995, Пелемиш је, такође, негирао, тврдећи да Ердемовић није могао видети, ни чути, јер није био присутан.

Генерал Младић ће одбрану наставити сутра, исказом следећег сведока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару