Читај ми!

Формирање специјалног суда руши косовску владу?

Неслагања око формирања Специјалног суда за ратне злочине ОВК могла би представљати увод у распад владајуће коалиције на Косову, пише приштински дневник "Косова сот".

Колико је неприродна и нестабилна владајућа коалиција Демократске партије Косова и Демократског савеза Косова, најбоље је показала последња седница косовске скупштине, на којој су посланици те две странке дискутовали о специјалном суду, указује лист Косова сот, преноси Танјуг.

"Сада је видљиво да гласањем о формирању суда и о уставним променама може да се мери и трајање коалиције ДПК-ДСК, иако се још не знају имена људи који могу бити предмет специјалног суда, а чији ће највећи број, како се очекује, бити из редова Тачијеве странке", пише Косова сот.

Званичници Тачијеве ДПК, упитани да ли на стабилност владе може утицати почетак суђења појединцима из редова њихове партије, нису ни потврдили нити одбацили могућност да то може погоршати односе међу партнерима у коалицији.

Шеф парламентарне групе ДПК Адем Грабовци, уједно и потпреседник Тачијеве партије, није дао јасан одговор на питање да ли би се односи у коалицији могли погоршати у тренутку обелодањивања имена званичника који би се могли наћи пред специјалним судом.

Грабовици је само рекао да очекује да суђење буде праведно, засновано на доказима, а не на прејудицирањима кривице.

Другачији је, међутим, став његовог партијског колеге и посланика Наита Хасанија, који не само што каже да неће гласати за формирање специјалног суда, него и прижељкује распад коалиција са ДСК и расписивање нових избора како би се онемогућило усвајање законског оквира за рад тог суда.

С друге стране, аналитичари у Приштини не очекују да се коалиција распадне, али додају да може доћи до "кварења коалиције", као резултат почетка суђења одређеним појединцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару