Читај ми!

Одложено суђење Станку Суботићу

Главни претрес пред Апелационим судом у Беогаду у поступку против бизнисмена Станка Суботића Цанета и осталих окривљених за организовање шверца цигарета у Србији током деведесетих одложен је за 21. мај због изостанка Суботића.

Станко Суботић је посредством браниоца обавестио суд да је спречен да дође због болести и доставио фотокопију потврде универзитетске болнице у Женеви, па је због тога суђење одложено за 21. мај, преноси Танјуг.

Суд је, међутим, наложио Суботићевом браниоцу да му у кратком року достави оверени превод болничке потрврде као оправдање због данашњег недоласка.

Суботић, иначе, по закону није обавезан да дође на другостепени претрес, али је суд одлучио да га саслуша, као и неке друге окривљене, те је његово присуство неопходно.

Један од оптужених Јовица Ранђеловић, у међувремену, је умро.

Тај суд је раније већ укидао провстепену пресуду којом су Суботић и остали били осуђени на вишегодишње казне затвора и сад је у обавези да донесе правоснажну пресуду.

Након поновљеног суђења Суботић и остали су ослобођени оптужби, али се на ту пресуду жалило Тужилаштво за организовани криминал, које је предложило да Апелациони суд преиначи првостепену пресуду и Суботића и остале окривљене прогласи кривим и осуди по закону или да отвори главни претрес и сам изведе кључне доказе.

Суботић, као и остали првостепеном пресудом која је изречена 18. јула 2014. године, ослобођени су због недостатка доказа за тврдње из оптужнице, или су оптужбе против њих одбијене због застарелости кривичног гоњења за дела из 1995. године.

Тужилаштво сматра да није наступила застарелост кривичног гоњења за дела за која су оптужбе одбијене, као и да се спорна ослобађајућа пресуда заснива на доказу на којем се не може заснивати, односно на исказу сведока из Македоније Јована Ристовског и документацији коју је незаконито набавио, што је и сам рекао током првостепеног суђења.

Ристовски је македонски држављанин који је сам документацију доставио суду, а на основу које је суд закључио да је - војска шверцовала цигарете, а не Суботић и остали окривљени.

Тужилаштво је предложило да суд Суботића осуди на казну од осам година затвора због организовања шверца цигарета у Србију током деведесетих година, а његови сарадници на казну од две до шест година затвора.

Осим Суботића окривљени у том случају су бивши директор Савезне управе царина Михаљ Кертес, Суботићев сестрић Никола Милошевић, Милан Ранковић, Ивана Крчмарић, Јовица Ранђеловић, Стеван Бановић, Небојша Николић, Милан Милановић, Драги Додевски, Ивана Олујић, Миодраг Завишић, Милован Попивода, Мирослав Пешић и Лука Ненадић.

Суботић је средином септембра 2013. године први пут изнео своју одбрану пред судом и негирао оптужбе да је организовао криминалну групу која је кријумчарила цигарете, тврдећи да је поступак против њега монтиран како би му политичари изнуђивали новац.

До тада му се судило у одсуству, јер је до јула 2013. био недоступан правосудним органима Србије када му је одлуком суда укинута потерница, а притвор замењен јемством.

Седам година је био у бекству, од покретања истраге за шверц цигарета у Србији 2006. године, али је 19. јула 2013. године положио јемство од 538.000 евра, односно уписао је хипотеку на кућу у корист суда.

Претходно је у више наврата нудио вишемилионско јемство до чак пет милиона евра, али је суд то одбијао.

Одлукама Специјалног суда које су још на снази, Суботићу су притвремено одузете некретнине и локали у Србији и Црној, али те одлуке остају на снази до правоснажног окончања поступка.

Суботић је, и поред вишегодишње потернице на снази, слободно живео и радио у Швајцарској, а 2008. Москва је одбила да га изручи Србији, јер руски закон није признавао кривично дело за које се Суботић теретио пре преквалификације дела, односно измене оптужнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару