Читај ми!

Савчић: Младић ми није наредио ништа незаконито

Високи официр ВРС Миломир Савчић изјавио је на хашком процесу Ратку Младићу да у лето 1995. године, током напада на Сребреницу и Жепу, од генерала Младића није добио никакво незаконито наређење.

Миломир Савчић, који је у то време био командант заштитног пука при Главном штабу ВРС, рекао је да није "примио ниједно наређење које је супротно правилима ратовања".

Младића је, како је потврдио, више пута срео током операција у источној Босни у јулу 1995. године.

Сведочећи у Младићеву одбрану, Савчић је тврдио и да није знао ништа ни о каквом плану за ликвидацију Муслимана заробљених после пада Сребренице.

Генерала Младића (73), тадашњег команданта ВРС, оптужница, поред осталог, терети и за геноцид над 7.000 муслиманских мушкараца у данима пошто је та војска, 11. јула 1995. година, заузела Сребреницу, која је била под заштитом УН.

У писаној изјави уведеној међу доказе, чији је сажетак у судници прочитао Младићев бранилац Миодраг Стојановић, Савчић је тврдио да њему приписана депеша о поступању са ратним заробљеницима, упућена подређенима 13. јула 1995. године, "нема никакве везе ни са каквим планом за ликвидацију заробљеника".

Док га је унакрсно испитивао тужилац Питер Маклоски, Савчић је потврдио да су припадници његовог пука, 13. јула 1995. године, на фудбалском игралишту у селу Нова Касаба обезбеђивали око 1.000 заробљеника из Сребренице.

Упитан да ли зна да су до 16. јула сви ти заробљеници "по кратком поступку стрељани", сведок је одговорио: "Ја то нисам знао дуги низ година".

Савчић је прихватио да су, "по изјавама сведока", неки заробљеници стрељани на војној фарми Брањево у околини Зворника, 16. јула 1995. године.

Осврћући се на сведокову тврдњу да није добио незаконита наређења, тужилац Маклоски питао га је ко је онда наредио убиство команданта Жепске бригаде Армије БиХ Авда Палића, кога је ВРС заробила након пада те енклаве.

"Није ми познато. Колико ја знам, Палић је био заробљен и не знам ко је извршилац...", одговорио је Савчић.

На тужиочеву сугестију да је наредба морала доћи с врха ВРС или државе, сведок је узвратио: "Апсолутно се не слажем с вама. То је могао да уради било који неодговорни појединац, а ја стварно не знам да је било ко наредио његово убиство".

На питање зна ли да је тело Палића и његових сарадника накнадно пронађено у масовној гробници у Рогатици, Савчић је рекао да "апсолутно не зна" како су они тамо "завршили".

Данас започети исказ, следећи сведок Младићеве одбране, Неђо Јовичић, окончаће сутра.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у неким општинама имао размере геноцида; терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару