Читај ми!

Реџепи: Нисам био у Митровици у априлу 1999.

Суђење лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановић и још четворици Срба настављено је у Основном суду у Косовској Митровици саслушањем сведока тужилаштва бившег косовског министра унутрашњих послова Косова Бајрама Реџепија.

Бивши министар полиције је 16. сведок тужилаштва и први који сведочи у вези са обе тачке оптужнице против Ивановића и четворице Срба за најтежа кривична дела током 1999. и 2000. године, преноси Танјуг.

Реџепи је рекао да је од 1999. године па до краја ратних сукоба на Косову боравио у брдима око Митровице као припадник ОВК, да је углавном био задужен за питања здравства и да је као лекар изводио хирушке интервенције у Дреници и неким другим местима.

На питање тужиоца да ли зна нешто о инциденту који се догодио у Митровици 14. априла 1999. године, Реџепи је рекао да остаје при својој ранијој изјави да тада није био у Митровици.

"Чуо сам од грађана да су се у Ковачевој улици десила нека убиства. Чуо сам различите приче о томе, али као човек од принципа не бих да причам о стварима које сам тек онако чуо, пошто нисам био очевидац не бих да се изјашњавам о томе", рекао је Реџепи.

Тужилац га је питао и да ли је познавао Ивановића 1999. године, а Реџепи је рекао да га је знао много пре тога као грађанина Митровице, као каратисту, који је у то време био задужен за рекреативне активности у комбинату "Трепча", али да се до краја рата 1999. нису видели, нити су били у контакту.

На питање о ангажовању Ивановића у инциденту априла 1999. године, Реџепи је рекао да је само чуо од грађана да је Ивановић био присутан, али пошто није био очевидац остаје при ранијој изјави.

Суђењи присуствују и заменик председника ГИ СДП Ксенија Божовић, члан привременог општинског органа у Косовској Митровици Александар Спирић, градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић, председник Скупштине општине Зубин Поток Немања Јакшић и градоначелник Звечана Вучина Јанковић.

Оливер Ивановић оптужен је да је на Косову поцинио кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом 1999, а запрећена казна за то дело је од пет година до доживотне робије.

И осталој четворици Срба Драгољубу Делибашићу, оцу и сину Илији и Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу оптужницом прете вишегодишње казне затвора ако на суду буду потврђени наводи оптужнице за убиство и покушај убиства.

Сва петорица оптужених Срба изјаснили су се да нису криви за дела која им се стављају на терет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару