Благојевић: Не знам ништа о убиствима у Сребреници

Бивши официр Војске Републике Српске Видоје Благојевић изјавио је, сведочећи у одбрану генерала Ратка Младића пред хашким Трибуналом, да ништа не зна о масовним убиствима у Сребреници у јулу 1995.

У писаној изјави, уведеној у спис, Видоје Благојевић, који је тада био командант Братуначке бригаде ВРС, тврдио је да "никада није примио или издао ниједно наређење за незаконите активности" и да "није знао за било какав план за почињење злочина" и "ликвидирање заробљеника", преноси Бета.

Трибунал је потпуковника Благојевића 2007. правоснажно осудио на 15 година затвора због помагања и подржавања убистава и присилног премештања сребреничких Муслимана. Пошто је издржао две трећине казне у Норвешкој, 2013. је пуштен на слободу.

Ту пресуду, Благојевић је данас у судници назвао "незаконитом". На питање тужилаца да ли прихвата одговорност за злочине за које је осуђен, одговорио је: "Не прихватам".

Упитан да ли је био одговоран за Муслимане заробљење у зони одговорности његове бригаде, узвратио је: "Нисам имао заробљенике у зони одбране Братуначке бригаде, а да сам их имао, био бих одговоран за њих".

Према оптужници која генерала Младића (73), тадашњег команданта ВРС, терети за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана, и ранијим пресудама Трибунала, већина тих муслиманских мушкараца се, после пада Сребренице 11. јула 1995. предала или је била заробљена управо између те енклаве и Братунца.

У писаној изјави, Благојевић је негирао тврдњу кључног сведока оптужбе Момира Николића који је тврдио да га је Благојевић, 12. јула 1995. године, обавестио да ће сви заробљеници из Сребренице бити погубљени.

Благојевић је рекао да тог дана није ни видео Николића који је, иако безбедносни официр његове бригаде, током операција у Сребреници био под командом органа безбедности Главног штаба ВРС.

Николић је пред Трибуналом 2003. признао кривицу за учешће у злочинима у Сребреници и осуђен је на 20 година затвора. Од тада је сведочио против официра ВРС и политичара оптужених за геноцид и друге злочине у Сребреници.

Данас започето унакрсно испитивање Благојевића, заступници оптужбе наставиће сутра.

Младић је оптужен и за за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у неким општинама имао размере геноцида, терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару