Читај ми!

Корак уназад од формирања суда за злочине ОВК

Владајућа коалиција Демократске партије Косова и Демократског савеза Косова заједно са листом "Српска" тренутно нема довољно гласова за оснивање Специјалног суда, који треба да третира претпостављене ратне злочине ОВК на Косову у периоду 1998–2000.

Посланици ДПК почели су да се изјашњавају против, преносе Зери, тврдећи да нису само опозициони посланици против успостављања Специјалног суда, јавља дописник РТС-а.

Уставни амандмани којим треба да се отвори простор за оснивање Специјалног суда, очекују се да почетком маја буду пред посланицима у парламенту.

Косовски министар правде Хајредин Кучи изјавио је да ће пред Специјалним судом за злочине ОВК да се нађе мање од десет особа.

Кучи тврди да му је то пренео главни тужилац Специјалне јединице за истрагу о трговини органима и ратне злочине бивше ОВК Клинт Вилијамсон.

"То ми је речено на састанку на којем је био и Агим Чеку", рекао је Кући за РТК и додао да нико не зна имена оних којима ће се судити.

Америчка амбасадорка на Косову Трејси Ен Џејкобсон изјавила је да је што брже формирање Специјалног суда важно за добробит и будућност Косова.

Џејкобсонова је истакла да ће суд функционисати по косовским законима, да ће се бавити индивидуалним случајевима и да неће бити више од 10 предмета који ће се наћи у том суду.

Против оснивања суда су Самоопредељење, Алијанса за будућност Косова, Иницијатива за Косово.

За оснивање суда потребно је да гласа 80 од укупно 120 посланика Скупштине Косова, укључујући и две трећине српских и других неалбанских посланика.

У међувремену, приштински дневник Бота сот пише да и даље нема званичне одлуке где ће бити седиште Специјалног суда.

Одлуку, додаје лист, још није потврдио Брисел, који о томе преговара са владом Холандије.

"Оснивање Специјалног суда остаје приоритет за ЕУ на Косову. У овој фази не можемо да коментаришемо конкретне активности. Планирани процес у Бриселу и Приштини је у току. Европска унија подржава Косово у форматирању законског оквира за оснивање суда, на основу постигнутог споразума и ратификације Скупштине Косова априла 2014. године”", каже се у одговору ЕУ, који преноси дневник Бота сот.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару