Читај ми!

Мазал негирао да је наредио отмицу у Штрпцима

Тужиоци на суђењу Ратку Младићу у Трибуналу у Хагу доказивали су да је сведок одбране Драгиша Мазал, у зиму 1993, наредио отмицу Муслимана из воза на станици Штрпци, што је Мазал негирао.

Тужилац Адам Вебер предочио је Мазалу који је тада био командант тактичке групе Вишеград Војске Републике Српске, његово наређење, дато 21. фебруара 1993, шест дана уочи отмице у Штрпцима, преноси Бета.

Тим наређењем, позивајући се на "упутство врховног команданта ВРС", односно Радована Караџића, тадашњи пуковник Мазал од подређених бригада је затражио да га "информишу о заробљеним Муслиманима из Санџака" које држе.

"Ако их немате, организујте и спроведите акције у циљу њиховог заробљавања", прочитао је у судници из Мазаловог наређења заступник оптужбе.

"Ја сам наредио, али нисам наредио да се заробе цивили, него Муслимани који су врло често из Санџака преко моје зоне одговорности прелазили ка Горажду и Сарајеву... Нема то везе с цивилима", прокоментарисао је сведок.

Из воза на прузи Београд-Бар, српске снаге су, 27. фебруара 1993. на станици Штрпци, извели 19 Муслимана, од којих су осморица била из Санџака, и једног Хрвата. Потом су их пребацили у околину Вишеграда, опљачкали их и побили.

Тужилац Вебер цитирао је документ обавештајне службе Дринског корпуса ВРС у којем се, дан после отмице, као починиоци помињу вође паравојних формација "Гарави сокак" и "Осветници", Бобан Инђић и Милан Лукић. У документу се каже и да "Масал тврди" да су припадници "Гаравог сокака" заправо "интервентна чета ВРС и да поштују и спроводе наређења".

Пензионисани генерал Масал у судници је потврдио да је надређенима "рекао да у саставу интервентне чете постоје групе под тим називима" и да поштују и спроводе наређења команде.

"Ја знам да је Инђић био командир интервентне чете, први пут чујем да је био командир те групе", казао је сведок, додајући да је за Милана Лукића чуо, али да га је "срео само два пута".

Лукића је за друге тешке злочине над вишеградским Муслиманима, укључујући и спаљивање десетина живих жена и деце, Трибунал правоснажно осудио на доживотни затвор и он казну служи у Естонији.

Упркос предоченом српском документу с краја јануара 1993, у којем се наводи да ће "припадници ВРС зауставити воз и отети путнике, највероватније у Штрпцима", Масал је негирао да је отмица унапред била планирана.

Бобана Инђића су недавно с групом осумњичених починилаца злочина у Штрпцима ухапсиле власти у БиХ. Ухапшен је и бивши командант Друге подрињске бригаде ВРС Лука Драгићевић.

Сведок Мазал потврдио је да је Инђићева чета била у саставу бригаде под командом Драгићевића. И Драгићевић је раније сведочио у одбрану Младића.

У свом сведочењу, Мазал је негирао и да је ВРС ускраћивала хуманитарну помоћ муслиманским енклавама у источној Босни, као и да је наређивао отварање артиљеријске ватре на пијацу у Горажду.

Сведок је тврдио и да Сребреница и Жепа никада нису биле демилитаризоване, иако је то било предвиђено споразумом на основу којег су их УН прогласиле за заштићену зону.

Генерал Младић (73) оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида. Оптужница га терети и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Хашки процес Младићу наставља се у понедељак, 23. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару