Читај ми!

Тужилаштво тражи 30 до 40 година затвора за Луку Бојовића

На суђењу Луки Бојовићу и тројици припадника некадашњег земунског клана, оптужених за више убистава, тужилац је у завршној реч затражио да суд сву четворицу прогласи кривим и осуди их на максималне казне затвора. Бојовићеви адвокати сматрају да није доказана кривица њиховог клијента и траже да буде ослобођен.

Лука Бојовић, Сретко Калинић, Владимир Милисављевић и Милош Симовић оптужени су да су учествовали у три убиства 2004. године.

Тужилаштво сматра да је доказало да су оптужени учествовали у убиству Бранка Јефтовића и да су приликом покушаја убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића ликвидирали двојицу њихових телохранитеља.

Позивају се и на исказ оптуженог Сретка Калинића, који је до детаља говорио о тим злочинима, и навео да је у њима учествовао са другим оптуженима. Тужилац каже да је Калинић дао исказ без притиска и да себе никако није заштитио.

"Мислим да је доказано да су сва четворица оптужених учинила дела која им се оптужницом стављају на терет. Предлажем суду да их огласи кривим и да се свима изрекне казна од 30 до 40 година затвора", рекао је тужилац Велимир Голубовић.

Одбрана Луке Бојовића сматра да Калинићева изјава нема кредибилитет и да је незаконита. Калинићева намера је, кажу, да загорча живот њиховом клијенту. У време једног од убистава, Бојовић је, кажу његови браниоци, био ван Србије.

"Нико није теретио Луку Бојовића и ми апсолутно очекујемо ослобађајућу пресуду. Сматрам да ће се суд издигнути изнад медијских спекулација око учешћа Луке Бојовића мислим да је ово један чист кривични предмет у којем нема доказа", каже адвокат Луке Бојовића, Боривоје Боровић.

У оптужници се наводи да је Лука Бојовић после акције "Сабља" 2003. организовао криминалну групу коју су, поред осталих, чинили одбегли припадници земунског клана. Тужилаштво тврди да су предузели низ акција како би елиминисали конкурентске кланове и оне које су представљали опасност по њих.

На почетку суђења у октобру 2010. године, Калинић је признао кривицу за убиство Јефтовића и оптужио Бојовића за кривична дела која му се стављају на терет, као и другим убиствима која нису описана у оптжиници.

Суђење у Шпанији

Бојовић је крајем 2014. у главном граду Шпаније ослобођен оптужби за убиство Милана Јуришића Јурета у Мадриду у 2009. године, за које га је својим исказом шпанским истражним органима оптужио Калинић.

Изјашњавајући се пред шпанским судом, Бојовић и Милисављевић су пак оптужили Калинића за убиство Јуришића и друге злочине.

Бојовића је шпански суд, ипак, осудио на 18 година затвора због држања оружја и фалсификовања докумената.

Милисављевић је у Шпанији осуђен на укупно 21 годину затвора због поседовања оружја, припаднопсти криминалној групи, употребе фалсификованих докумената и прикривања доказа јер пема оцени шпанског суда, он је морао да зна ко је ликвидирао Јуришића јер је неко време по сопственом признању живео са њим.

Друга двојица оптужених у шпанском процесу, Синиша Петрић и Владимир Мијановић осуђени су на 15, односно пет година затвора казне због поседовања оружја и припадности криминалној групи.

То је првостепена пресуда, а правоснажну ће након разматрања жалби донети шпански апелациони суд.

Бојовић и Милисављевић су ухапшени у Валенсији по српској потерници 9. фебруара 2012. године.

Шпанија је 2013. прошле године одобрила њихово изручење Србији, али под условом да се најпре окончају сви кривични поступци који се против њих воде у тој земљи.

Оптужница српског тужилаштва

Према оптужници српског тужилаштва за организовани криминал, Лука Бојовић је у марту 2003. године након убиства Душана Спасојевића преузео руковођење "земунским кланом".

Како се наводи у оптужници, Бојовић је одбеглим „"земунцима" помагао при скривању, обезбеђивао им новац, лажна документа и места становања, а они су заузврат извршавали његове налоге, међу којима је и низ убистава.

Милисављевић је у одсуству осуђен на 35 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића, док је за кривична дела која је извршио као припадник "земунског клана" добио 40 година затвора. Осим ове оптужнице, Бојовић је правоснажно осуђен на 15 месеци затвора због недозвољеног ношења оружја и фалсификованих исправа.

Његов брат Никола Бојовић убијен је 29. априла 2013. године у центру Београда, а за то кривично дело оптужено је више црногорских и српских држављана, а као мотив се помиње освета за нека друга убиства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару