Тришић : Масакр у Кравици због покушаја бекства

На суђењу Ратку Младићу сведок одбране Драгослав Тришић рекао је да је масовно убиство муслиманских заробљеника у селу Кравица код Сребренице, у јулу 1995, било последица "покушаја бекства".

У писаној изјави, уведеној у доказе, сведок Драгослав Тришић је прецизирао да је "једног полицајца убио Муслиман", који му је претходно отео пушку и да су, потом, "преостали полицајци реаговали пуцњавом да спрече бекство", преноси Бета.

Српске снаге су 13. јула 1995. у складишту земљорадничке задруге у Кравици убиле око 1.000 муслиманских заробљеника. Било је то прво у низу масовних погубљења која су, у наредним данима, по оптужници и ранијим пресудама, уследила на више локација у околини Зворника.

Команданта специјалне полицијске бригаде РС Љубомира Боровчанина је Хашки трибунал прогласио кривим за помагање и подржавање тог злочина који су починили његови полицајци. Осуђен је на 17 година затвора и ту пресуду је прихватио без жалбе.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Каролин Еџертон, Тришић је потврдио да је њега и остале официре, 16. октобра 1995, тадашњи обавештајни официр ВРС Момир Николић
известио да, по наређењу Главног штаба, спроводи операцију "асанације" терена.

Упитан да ли је Николић под "асанацијом" подразумевао ископавање тела "хиљада" тела сребреничких Муслимана, убијених у Кравици и другде, те њихово поновно сахрањивање на другим локацијама, сведок је одговорио: "Тако испада да је рекао капетан Николић... чуо сам то на том састанку од капетана Николића".

Тришић је нагласио да "није радио асанацију", нити дао "возила, ни гориво, ни људство за те обавезе".

По оптужници, тела су била премештена на неприступачне локације у покушају да се прикрије злочин. Николић је 2003. признао кривицу за учешће у злоделима у Сребреници и осуђен је на 20 година затвора.

Пре и после пресуде, био је кључни сведок тужилаштва против других оптужених за геноцид и друге злочине над сребреничким Муслиманима. 

Исказ у Младићеву одбрану данас је започео још један бивши официр ВРС Драгиша Масал.

Суђење ће бити настављено сутра.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида; терорисање  тановништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару