Читај ми!

Ухапшенa осморица осумњичених у предмету "Сребреница"

Осам особа осумњичених да су починиле ратни злочин против цивилног становништва у Кравици код Сребренице ухапшено је по налогу Тужилаштва за ратне злочине.

Припадници Службе за откривање ратних злочина МУП-а Србије у јутарњим сатима лишили су слободе седам лица на различитим локацијама у Србији. Накнадно је ухапшена још једна особа.

Н. М, А. Г, М. Б, А. Д, Б. М, Ј. П. и Д. П. спроведени су у Тужилаштво, наводи се у саопштењу Службе за односе са јавношћу Тужилаштва за ратне злочине, преноси Танјуг

Тужилаштво за ратне злочине донело је наредбу за спровођење истраге против бивших припадника Центра за обуку "Јахорина" у саставу Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске, због постојања основа сумње да су у Сребреници, на локалитету Земљорадничке задруге "Кравица", јула 1995. починили ратни злочин против цивилног становништва.

Међу жртвама је више од 1.000 цивила муслиманске националности чији су посмртни остаци идентификовани у масовним гробницама на више локација, међу којима су Глогова 1 и 2 и Равнице.

Тужилаштво и МУП трагају за још неколико лица за која се претпоставља да су у земљама у окружењу.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је за АП да су надлежни рано јутрос рацијама на више локација по Србији покушали да ухапсе осам осумњичених за ратне злочине у Сребреници, преноси Танјуг.

"Више људи је било у фокусу наше истраге, али смо успели да приведемо седам од осам осумњичених", истакао је Вукчевић и додао да је реч о "бившим припадницима Специјалне бригаде полиције босанских Срба".

Накнадно је стигла информација да је ухапшен и осми осумњичени. 

Међу ухапшенима Милидраговић и Голијанин?

Сарајевски медији тврде да је међу тих седам ухапшених, наводно, и Недељко Милидраговић, командант вода Центра за обуку на Јахорини при Специјалној бригади полиције Републике Српске, који је имао надимак "Неђо Касапин".

Позивајући се на оптужницу Суда БиХ од пре три године, портал Кликс наводи да се Милидраговић и његов заменик Алекса Голијан терете "за геноцид почињен над Бошњацима на подручју општине Сребреница у лето 1995. године".

Милидраговић и Голијанин су, како се наводи, недоступни институцијама БиХ, па су они пре подизања оптужнице саслушани у Србији.

Цитирајући оптужницу, портал наводи да је Милидраговић, наводно, 12. јула убио мушкарца бошњачке националности који је био инвалид, те из заробљеничког логора издвојио групу од 15 до 20 мушкараца и на оближњој пољани их убио.

Тужилаштво БиХ је, тврди портал, навело да је Милидраговић наредио ликвидацију око 100 заробљеника у складишту Земљорадничке задруге у Кравици и убио двојицу заробљеника који су се предали на путу између Братунца и Коњевић Поља.

Након заробљавања групе од педесетак Бошњака, Милидраговић је, како пише у оптужници коју преноси сарајевски портал, издвојио дечака узраста између 10 и 13 година и једном војнику издао наредбу да га одведе и убије.

"Осталим заробљеницима везали су руке и Милидраговић их је одвео у заробљенички објекат, где им се губи сваки траг", пише, наводно, у оптужници на коју се позива Кликс.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић каже да је данашње хапшење порука да ни сребреничке жртве, али ни починиоци ратних злочина неће бити заборављени, преноси Танјуг.

"Значај данашње акције, коју је полиција изузетно професионално извела, јесте у томе што смо послали јасну поруку да ни сребреничке жртве, али ни починиоци потенцијалних ратних злочина неће бити заборављени. Реч је о једном од најмасовнијих ратних злочина, који обухвата више од 1.000 жртава", рекао је Векарић.

Хапшење осумњичених је, каже, резултат добре регионалне сарадње, али пре свега сарадње између МУП-а Србије и Тужилаштва за ратне злочине.

"Формиран је заједнички истражни тим који је решио, рекао бих, први пут у Србији случај 'Сребреница', ако изузмемо злочин 'Шкорпиона', за који су осуђени на углавном максималне затворске казне", рекао је Векарић.

Подршка Тужилаштва БиХ

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је изразе подршке и честитку тужиоцима Тужилаштва за ратне злочине и полицији у Србији "због успешне и професионално реализоване акције хапшења седам особа осумњичених за ратне злочине у Сребреници", преноси Бета.

"Акција хапшења директни је резултат сарадње два тужилаштва и главних тужилаца, у оквиру које је вршена размена информација, сазнања и доказа о особама осумњиченим за ратне злочине у Сребреници, а које се налазе у Србији и имају држављанство те земље", пише у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Додаје се да су током акције хапшења, главни тужиоци Горан Салиховић и Владимир Вукчевић били у сталном контакту и координацији.

Тужилаштво БиХ подсећа да су тужилаштва БиХ и Србије остварила добру сарадњу у размени информација на основу Протокола о сарадњи две земље.

Наводи се да су ухапшене особе осумњичене да су, као бивши припадници Специјалне бригаде полиције Центра за обуку "Јахорина" МУП-а Републике Српске, директно учествовале у убиствима најмање 1.000 заробљених Бошњака – мушкараца и дечака, на локалитету Земљорадничке задруге "Кравица", јула 1995.године.

Више осумњичених за овај злочин раније је процесуирано у предметима Тужилаштва БиХ, а против неких је истрага још у току.

Представници породица жртава ратних злочина, у својству оштећених, дали су сагласност правосуђу Србије за процесуирање ових осумњичених, "што представља јасан знак поверења и сарадње", истакло је Тужилаштво БиХ.

У саопштењу Тужилаштва БиХ наводи се да се "сарадња два тужилаштва наставља у правцу процесуирања осталих починитеља овог и других ратних злочина".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару