Читај ми!

Каришик: Немам сазнања о злочинима у Сребреници

Тужиоци на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу доказивали су да је сведок одбране Миленко Каришик у лето 1995. знао за заробљавање и погубљење хиљада Муслимана из Сребренице, али је Каришик остао при исказу да о томе није знао и не зна ништа.

Тужитељка Мелиша Пак предочила је Миленку Каришику низ војних и полицијских депеша из јула 1995. о заробљавању великог броја сребреничких Муслимана, од којих су неке биле упућене и њему, преноси Бета.

Сведок, који је тада био помоћник министра унутрашњих послова и шеф Ресора јавне безбедности МУП РС, упркос томе, тврдио je да већину тих депеша није ни прочитао, понављајући да "нису биле у његовој надлежности".

"Ја нисам имао надлежност да поступам по тим депешама, неки други су имали", рекао је Каришик.

Исти одговор сведок је поновио и пошто му је тужитељка показала извештај команданта специјалне полицијске бригаде Љубише Боровчанина, упућен управо паљанском штабу, о ликвидирању у борби око 200 и заробљавању око 500 непријатељских војника око Сребренице 13. јула 1995.

Заступница оптужбе је сведока Каришика подсетила и да су полицајци из његовог ресора 14. јула 1995. испратили хиљаде сребреничких заробљеника до више локација око Зворника, где их је наредних дана организовано погубила ВРС.

"Тада то нисам знао зато што је јединица била препотчињена ВРС, изван команде мог ресора и мене лично", одговорио је Каришик.

Осврћући се на сведоков сусрет с командантом Зворничке бригаде ВРС, Винком Пандуревићем, 16. јула 1995, тужитељка Пак сугерисала је да су они морали разговарати о стрељањима која су тада "већ три дана" трајала у околини.

"Не, о томе нисмо разговарали, нити сам извештен о томе", узвратио је Каришик.

Одговарајући на питања тужитељке, Каришик је потврдио да је, по налогу министра полиције, а на захтев војних обавештајаца, наредио да се починиоцима злочина у Сребреници из 10. диверзантског одреда ВРС дају лажни документи.

Тврдио је, међутим, да "није знао ко су припадници тог одреда, ни шта су починили".

На опаску заступнице оптужбе да је он заправо скривао злочинце, одговорио је: "Не, ја сам само спроводио закониту процедуру. То је уобичајена сарадња служби безбедности. Нисмо знали ко су и није ме то интересовало".

Данас започети исказ следећи сведок Младићеве одбране, Драгослав Тришић окончаће сутра.

Младића (73), тадашњег команданта ВРС, оптужница терети за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана које су војне и полицијске снаге босанских Срба стрељале пошто су 11. јула 1995. заузеле Сребреницу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару