Читај ми!

Каришик: Нисам видео план за протеривање Mуслимана

Bивши помоћник министра унутрашњих послова РС Миленко Каришик негирао је да је имао и да данас има било каква сазнања о заробљавању, прогону и убиствима Муслимана после пада Сребренице у јулу 1995. године.

Сведочећи у одбрану генерала Ратка Младића, Миленко Каришик је изјавио да никада није видео никакав план за протеривање муслиманских цивила из Сребренице, нити за ликвидирање свих заробљених припадника Армије БиХ, преноси Бета.

Није имао ни информације о убиствима у Сребреници, нити је ишта о томе видео у извештајима МУП РС, у јулу 1995. године.

"Нисам упознат ни са каквим планом за насилно поступање и ликвидирање заробљеника", посведочио је Каришик, који је био начелник Ресора јавне безбедности МУП РС, док га је унакрсно испитивала тужитељка Клариса Пак.

Упитан зна ли данас да је муслиманско становништво било "насилно уклоњено" из Сребренице, након што је у енклаву ушла ВРС, сведок Младићеве одбране одговорио је:

"Не знам ја ни данас праву истину о томе. Ја нисам био на Сребреници, моја улога у томе не постоји... Ја данас не знам да су цивили на тај начин третирани. Знам да је било заробљених муслиманских војника".

На питање заступнице оптужбе зна ли данас да су "хиљаде заробљених Муслимана погубљене", Каришик је узвратио: "Није ми познато ни данас".

Објаснио је да се, у критично време, није бавио Сребреницом, већ сарајевским ратиштем на којем је "беснела муслиманска офанзива".  Из истог разлога, Каришик, како је тврдио, није знао ни да је део специјалне полицијске бригаде РС управо са сарајевског ратишта био пребачен у Сребреницу.

Сведок је негирао и да је знао да је та јединица убила око хиљаду муслиманских заробљеника у селу Кравица, 13. јула 1995, што је, по оптужници и ранијим пресудама Трибунала, било прво у низу масовних погубљења.

За тај злочин, Каришик је, по сопственим речима, "после рата сазнао из медија". "Не знам детаље, јер нисам био тамо", рекао је он.

Каришик је потврдио да се на дан пада Сребренице, 11. јула 1995, на Палама састао са председником РС Радованом Караџићем, али је оповргавао да су разговарали о заузимању енклаве.

Сведок је потврдио и да је 16. јула 1995. био у Зворнику, али само да би се бавио избављењем једног полицајца кога су заробили припадници Армије БиХ који су се шумом пробијали из обруча око Сребренице и представљали "велику опасност" за Зворник.

По оптужници и изреченим пресудама, у то време на више локација у околини Зворника, ВРС је организовано стрељала хиљаде муслиманских заробљеника.

Унакрсно испитивање Каришика, тужитељка Пак завршиће сутра.

Оптужница Караџића терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида; терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару